2018-12-15 04:20


ANRMAP: E nevoie de o nouă legislaţie a achizițiilor publice!

 |  18:03
ANRMAP: E nevoie de o nouă legislaţie a achizițiilor publice!

România trebuie să aibă noua legislație a achizițiilor publice și noul SEAP (Sistem electronic de achiziții publice) începând cu anul viitor, spune Bogdan Dobrin președintele Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP).

"Până la sfârșitul acestui an și începând cu 1 ianuarie 2016 trebuie să avem o nouă legislație a achizițiilor publice împreună cu noul SEAP. (...) Intenția este de a face 4 acte normative, unul clasic, unul de utilități, unul de concesiuni și unul de remediu. Ne lovim de probleme și anume dacă facem 4 acte normative este foarte important cum intră în vigoare. Sunt strâns legate unul de altul. Intrarea în vigoare ar trebui să fie concomitent și am stabilit un orizont de timp 1 ianuarie 2016 în strânsă corelație și cu noul SEAP", a spus Dobrin.

Potrivit acestuia, în momentul de față se lucrează la realizarea noului sistem de achiziții publice electronic.

"Pe e-licitație am primit o grămadă de critici că nu este o platformă prietenoasă. La momentul conceperii e-licitație nu s-a dorit a fi o platformă de achiziții, ci un sistem care să ofere publicitate la tot ce înseamnă procedură de achiziții. Pe noul SEAP va fi o platformă cu mult mai multe informatii", a explicat șeful ANRMAP, citat de Agerpres.

Preşedintele ANRMAP mai spune că derularea contractelor întâmpină probleme din cauza contestaţiilor, multe dintre ele depuse de dragul contestării.

“Avem probleme în derularea contractelor din cauza blocajelor apărute la atribuirea unui proiect. Multe contestaţii sunt depuse de dragul contestaţiei. Este o idee ca să fie introdusă garanţia de participare pentru atunci când se depune contestaţie la documentaţie. Austria are taxă de contestaţie de 10.000 de euro. Ai plătit-o şi nu ţi-o mai iei înapoi. La noi există garanţia de bună conduită pe care o plăteşti şi ţi-o iei înapoi indiferent că reuşeşti să câştigi sau nu contestaţia. Avem contestaţii şi din cauza capacităţii slabe a autorităţii contractante, mai ales la nivel local”, a explicat Dobrin.

La rândul său, Bogdan Lehel Lorand, preşedintele Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a precizat că operatorul economic trebuie să prezinte o justificare atunci când depune o contestaţie. Conform datelor oficiale, CNSC a anulat, în 2014, licitaţii cu o valoare aproximativă de 846 milioane de euro, fiind înregistrate 3.753 de contestaţii formulate de către operatorii economici.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-14

TAGURI: licitatii, anrmap, dobrin, cnsc
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...