2017-01-21 00:00

ECONOMIE


AOAR: Colapsul economic ameninţă România

 |  19:02
AOAR: Colapsul economic ameninţă România

Fără dezvoltareeconomică, România este ameninţată de colaps economic, au avertizat ierivicepreşedinţii Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) ConstantinSavu şi Constantin Boştină. Pe de altă parte, preşedintele AOAR, FlorinPogonaru, a afirmat că rata de curs leu/euro este supraapreciată cu circa 16%.

“Nechinuim să marcăm ieşirea din recesiune, dar în România se conturează o criză adatoriei externe, din cauza lipsei de potenţial al economiei”, a atenţionatConstantin Boştină. Acesta a explicat că deşi ţara noastră nu are un nivel marede îndatorare externă (acesta se situează la circa 70% din PIB, faţă de 118%media în UE) “putem intra mai repede într-o criză a datoriei externe din cauzapotenţialului economic redus, afectat şi de cursul artificial şi de nivelulridicat al dobânzilor”. Vicepreşedintele AOAR a atras atenţia asupra faptului că, în ultimele luni,“industria dă semne de scădere, exportul, care generează valută, dă semne descădere, iar din 2012 va trebui să începem să rambursăm şi datoria cătrefinanţatorii externi, în condiţiile în care substanţa economieislăbeşte”.La rândul său, Cristian Savu a subliniat că nici exporturile româneşti nu suntatât de dinamice pe cât se afirmă, pentru că “în 2010 Slovacia avea un exportde 9.500 de euro pe cap de locuitor, Ungaria, de 7.100, Slovenia, de 7.300,Cehia, de 9.800 de euro pe cap de locuitor, în timp ce România nu exportă decâtîn valoare de 1.700 de euro pe cap de locuitor”. Potrivit lui Savu, “fărădezvoltare economică, colapsul României nu este departe”.Pogonaru: “Cursul de schimb ar trebui să fiede 4,7-4,8 lei/euro

Cursuleuro/leu ar trebui să fie de circa 4,7-4,8 lei/euro, a spus Florin Pogonaru,care a citat un studiu al Intelligence Economic Unit, potrivit căruia leul estesupraapreciat cu 13%. Oamenii de afaceri consideră însă că această estimareeste depăşită, cursul leului fiind supraapreciat cu 16%.Pe de altă parte, Pogonaru a arătat că inflaţia în euro va fi de cel puţin 6%în 2011. “România trăieşte şi acţionează pe o piaţă unică şi creştereapreţurilor în euro a fost de 8% în 2008, 5,5% în 2009, 6% în 2010 şi cel puţin6% în 2011”, a declarat preşedintele AOAR.În opinia şefuluiAOAR, Banca Naţională a României este "excesiv deprudentă" în privinţa capitalurilor speculative. "Aidatoria să duci cursul la nivelul la care economia funcţionează, nu să fiiexcesiv de prudent. A fi prudent înseamnă să închizi totul. Nu credem că esteacceptabilă întărirea monedei naţionale într-o ţară care se află într-o crizăprofundă, o ţară parte a unei pieţe unice, fără posibilităţi de a acţiona prinbariere de orice fel. Am mai trecut printr-o perioadă când cursul coborâse la 3,1lei/euro şi apreciem că suntem încă departe de stingerea consecinţelor aceleiperioade, este de ajuns să contemplăm beneficiile şi de cont curent din 2007 şi2008 şi partea din criza anilor 2009-2010 care ne aparţine", a arătatreprezentantul AOAR. El atrage atenţia că esteîngrijorătoare scăderea dinamicii exporturilor în luna martie pe fondulaprecierii monedei naţionale şi că în a treia decadă din luna aprilie s-a înregistrat chiar oreducere faţă de aceeaşi perioadă din 2010. "Suntem obsedaţi de recesiuneşi nu suntem obsedaţi că România a intrat în recesiunea exporturilor, dinamicaînregistrând o scădere. Urmărim dacă această scădere se menţine şi atenţionămfactorii responsabili că în condiţiile în care exporturile sunt singurul motorde creştere, intrarea în recesiune a acestui sector înseamnă o mareproblemă", a spus Florin Pogonaru. Reprezentanţii AOAR apreciază că încondiţiile unui curs stabil inflaţia în euro a crescut cu 20% în ultimii treiani, astfel că firmele exportatoare trebuie să iasă pe pieţele externe cupreţuri mai mari cu peste 20%.

Oamenii de afaceri,deranjaţi că Guvernul a amânat reducerea CAS

PreşedinteleAOAR a declarat că mediul de afaceri este deranjat de faptul că s-a decisaducerea salariilor bugetarilor la nivelul de dinaintea tăierii şi nu reducereaCAS. "FMI vrea să asigurăm un echilibru bugetar. Cum se asigure acelechilibru, acordând prioritate aducerii salariilor bugetarilor la nivelul dedinainte de reduceresau reducerii CAS-ului, aceasta este opţiuneapoliticianului. Noi spunem că este opţiunea politicianului român sănuscadă CAS-ul în momentul de faţă şi preferă să crescă salariile bugetarilor.FMI nu a spus: «daţi la bugetari banii înapoi». Este o alegere politică, iaraceastă alegere ne deranjează", a spus Pogonaru.

PremierulEmil Boc a declarat, săptămâna trecută, la Realitatea TV, că salariilebugetarilor vor reveni la nivelul din vara anului 2010 în cursul anului 2012,cel mai probabil în două tranşe, dintre care una va fi acordată în primajumătate a anului, înainte de alegerile locale.

"Anulviitor, pensiile, potrivit legislaţiei în vigoare, vor fi majorate cu ratainflaţiei 100%, plus 50% din creşterea valorii salariului mediu brut peeconomie. Începând cu 1 ianuarie. (...) În privinţa salariilor, în 2012 vomrecupera în integralitate pierderile salariale din anul 2010. Probabil că va fivorba de două tranşe pe parcursul anului 2012", a spus Boc, menţionând căacest lucru depinde de continuarea reformelor şi de evitarea"populismului". Premierul a subliniat că aceste calcule sunt bazatepe estimări de creştere economică de 1,5-2% în anul 2011 şi de 3,5-4% în 2012.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-07-31Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image