2018-12-16 06:08


Apartamentele vechi continuă să domine topul tranzacţiilor imobiliare

 |  18:58
Apartamentele vechi continuă să domine topul tranzacţiilor imobiliare

Românii preferă să-şi cumpere un apartament într-un bloc vechi decât în unul nou. Motivele variază de la proiectarea proastă a blocurilor la locaţia nefavorabilă şi la gradul mic de ocupare a noilor complexuri imobiliare. Ca dovadă, dezvoltatorii au vândut în prima jumătate a anului doar 550 de locuinţe în ansamblurile rezidenţiale, cu 7% mai puţine faţă de aceeaşi perioadă din 2010. Stocul de locuinţe noi este estimat la 15.400 de unităţi.

Preşedintele Asociaţiei Brokerilor Imobiliari (ABI), Dragoş Vâlceanu, a declarat pentru ziarul „Puterea“ că “discrepanţa din zona imobiliară este simplu de explicat. Oamenii preferă apartamente vechi fie pentru că vin complet mobilate şi cu îmbunătăţiri, fie sunt în cartiere pe care ei le preferă, sau blocurile noi care le-au văzut erau prost proiectate şi aveau doar doi locatari. Vă daţi seama cât trebuie să plătească doar trei familii într-un bloc cu, să zicem, 50 de apartamente, la lift, la curăţenia pentru scara blocului etc.”.

Referitor la preţuri, Vâlceanu a precizat: ”Sunt zone în care preţurile sunt constante sau scad şi altele în care continuă să crească. Ca exemplu, cineva găseşte un apartament în Dristor cu 60.000 de euro, iar apoi găseşte unul identic mai spre centru, cu 80.000 de euro. Acea diferenţă de 20.000 de euro se traduce, la un credit pe 30 de ani, în 20 de euro în plus la rată. Deci, automat, omul îl va cumpăra pe cel din centru, determinând preţul din zona respectivă să crească, iar preţul din Dristor ori va rămâne acelaşi, ori va scădea”.

Doar 550 de locuinţe noi vândute în Bucureşti  

"La sfârşitul lunii iunie, pe piaţa rezidenţială din Bucureşti erau nevândute circa 4.000 de locuinţe noi, direct la dezvoltatori, în proiecte de peste 200 de unităţi. Spre deosebire de primul semestru din 2010, când peste 2.000 de locuinţe au fost adăugate stocului, în acelaşi interval din acest an au fost finalizate doar 200 de unităţi locative", se arată într-un raport al Colliers. Stocul de locuinţe noi este estimat la 15.400 de unităţi. Cererea continuă să se concentreze mai ales pe proiecte cu preţuri reduse, care se încadrează în condiţiile Programului "Prima Casă".


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639255-12-14
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...