2018-12-18 21:20


Apocalipsa financiară

 |  21:00
Apocalipsa financiară

Economia mondială, pe marginea prăpastiei

Bursele din întreaga lume au suferit scăderi simţitoare şi în şedinţele de tranzacţionare de marţi, unele dintre acestea înregistrând recorduri negative care le-au depăşit pe cele din apogeul crizei din 2009.

Bursele europene au scăzut pentru a opta zi consecutiv, cel mai lung interval de scădere din 2003, pe fondul îngrijorărilor privind încetinirea creşterii economice la nivel global, relatează Bloomberg. Zvonurile privind reintrarea în recesiune a marilor economii ale lumii, precum şi încrederea tot mai scăzută privind capacitatea guvernelor de a stopa criza datoriilor din Europa au alimentat temerile investitorilor. După scăderile puternice înregistrate luni, şedinţa de marţi a fost caracterizată de o accelerare a trendului de vânzări provocat de semnalele negative care sunt transmise permanent. Directorul de vânzări de la Capital Spreads, Angus Campbell, a afirmat că „încrederea şi sentimentul din piaţă au capitulat. Vânzarea pare de neoprit, nu mai există nici un pic de încredere şi nici o barieră care să oprească ieşirea de fonduri din acţiuni”.

Scăderi pe toate continentele

Chiar dacă bursele europene au deschis pe o creştere puternică, după ce investitorii au fost atraşi de preţurile reduse ale acţiunilor, ca urmare a scăderilor puternice din ultimele zile, pieţele financiare au continuat trendul descendent. Indicele FTSE 300 crescuse cu 1,6% la începutul şedinţei de tranzacţie, însă spre încheierea zilei a revenit pe scădere. Bursele asiatice au continuat să scadă, indicele Nikkei din Japonia ajungând la cele mai mici valori din ultimii trei ani, după ce a scăzut cu mai bine de 10% în ultimele zile. Indicele Kospi, din Coreea de Sud a coborât, la rândul său, marţi, cu 3,6%. În America Latină, bursa din Sao Paolo (Brazilia) a scăzut cu 8%, în timp ce bursa argentiniană de la Buenos Aires scăzuse cu 10,73%. O altă veste proastă a venit dinspre China, care a raportat o creştere a inflaţiei mai mare decât cea estimată, preţurile de consum fiind în luna iulie cu 6,5% mai mari decât cele înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Indicii bursieri globali, la 16:06 (ora României)

Apocalipsa financiară
zoom

Volatilitatea pieţelor, o ruletă rusească financiară

Apocalipsa financiară
zoom

Primele şedinţe de tranzacţionare ale săptămânii din toată lumea au confirmat temerile scăderilor puternice previzionate de analişti. Dacă luni, valoarea majorităţii acţiunilor a scăzut dramatic, începând cu şedinţele de marţi, pieţele au fost cuprinse de un fenomen previzibil în perioadele de incertitudine: volatilitatea.

Mai exact, preţurile unor acţiuni au devenit atractive pentru investitori, pe fondul scăderilor puternice din ultimele zile, şi au început să înregistreze creşteri, în timp ce aceştia continuă să-şi retragă activele de pe acţiunile considerate în continuare neprofitabile. Astfel, aparenta calmare a pieţelor de la sfârşitul şedinţelor de tranzacţionare de marţi, în contextul în care nici un anunţ cu impact macroeconomic nu a fost făcut public, maschează doar o reaşezare a opţiunilor investitorilor şi o creştere a nivelului de speculaţie. Pe fondul volatilităţii crescute, valoarea medie a indicilor nu mai înregistrează extreme. Fenomenul este însă unul de scurtă durată, atâta vreme cât speculaţiile pe timp de criză se desfăşoară într-un segment redus de timp. Momentan, investitorii practică un joc periculos de reaşezare a portofoliilor, o adevărată ruletă rusească financiară. Semnalele politicienilor privind luarea unor măsuri energice s-au lăsat aşteptate în ultimele zile, astfel că temerile continuării scăderilor accentuale ale burselor sunt întemeiate.

Evoluţia de astăzi a burselor se aşteaptă să fie influenţată de anunţul Rezervei Federale a Statelor Unite, care ar putea calma vânzările masive. „Investitorii caută stabilitate şi pentru că nu o pot obţine de la Guvern, ei îşi îndreaptă speranţele spre Rezerva Federală”, a declarat Cort Gwon, strategul-şef de la Hudson View Capital Management din New York, citat de Reuters.(Adrian Călugăru)

Jale mare şi la Bucureşti

Turbulenţele de pe pieţele financiare internaţionale au atins şi România. Ieri, la orele prânzului, bursa de la Bucureşti a înregistrat cea mai severă scădere din Europa (11,69%), reuşind să recupereze după-amiază şi să încheie şedinţa cu o pierdere de 4,93%.

Leul s-a depreciat în raport cu euro şi dolarul american, iar francul elveţian a depăşit pragul de 4 lei, referinţa publicată de BNR, de 4,0221 lei/franc elveţian, fiind cu 10 bani peste cursul de schimb valabil luni şi marcând un nou maxim istoric. Din cauza evenimentelor de pe piaţa externă, preşedintele Traian Băsescu i-a convocat la Cotroceni pe premierul Emil Boc, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, ministrul finanţelor publice şi preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru. 

Bursas-a zbătut în agonie 

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a suferit, ieri, la ora prânzului, cea mai severă scădere din Europa, reuşind să recupereze masiv până la închidere. După primele ore de tranzacţionare, toţi indici înregistrau scăderi, cuprinse între 9,15 şi 12,36%, cel mai afectat fiind indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare.   La final de zi, din primele 20 cele mai lichide acţiuni, doar două au reuşit să termine pe verde. Este vorba de BVB +6,4% şi Petrom (SNP) 0,5%.

Prima parte a şedinţei a fost dominată de ordine masive de vânzare, presiunea fiind alimentată şi de revenirea pe scădere a burselor mature din Europa, care au deschis ziua în creştere.

La orele prânzului, indicele general, BET-C, era cu 11,69% sub închiderea de luni, iar indicele SIF-urilor şi al acţiunilor Fondului Proprieatea era în cădere cu 13,66%. Căderea bursei de la Bucureşti a fost generată de corecţiile puternice înregistrate de bursa americană şi pieţele europene. La închiderea sesiunii de tranzacţionare, cele mai lichide acţiuni de la BVB şi-au înjumătăţit pierderile, o parte dintre ele cochetând chiar cu verdele, după ce cu o oră în urmă testau minimele de variaţie.   

Revenirea pieţei de la Bucureşti a fost determinată de trecerea pentru scurt timp pe plus a burselor europene.

Leul s-a depreciat în raport cu euro şi dolarul

Leul s-a depreciat faţă de euro, moneda naţională având un curs cu 2,2 bani mai scăzut decât luni. BNR a publicat o referinţă de 4,2670 lei/euro, în creştere cu 2,2 bani faţă de rata de schimb afişată luni, de 4,2442 lei/euro. Pe piaţa interbancară, cotaţiile au atins un maxim al zilei de 4,2750 lei/euro, pe volume ridicate de transfer, dar ulterior au revenit sub 4,27 lei/euro, pe fondul unor ordine mai reduse pentru cumpărarea de valută. Leul a pierdut teren şi în raport cu dolarul, care a urcat de la 2,9768 lei la 2,9892 lei/unitate, referinţe BNR.

Boc: „Salariile bugetarilor nu vor mai scădea“ 

Apocalipsa financiară
zoom

Premierul Emil Boc a declarat, marţi, că Executivul nu are în vedere un plan de reducere a salariilor bugetarilor, chiar dacă un nou val al crizei economice internaţionale va afecta şi România. ”Nu avem în vedere un asemenea plan, pentru că noi am făcut corecţiile în 2010, în timp ce alte state abia acum sunt în situaţia de a lua astfel de măsuri de austeritate şi de restrângere a cheltuielilor bugetare. Noi am restrâns cheltuielile bugetare în 2010 şi, aşa cum se ştie, dacă în 2009 cheltuielile cu salariile erau de 9,4% din PIB, în 2011 acestea sunt de 7,5%, iar în 2012 vor fi de 7,2%”, a declarat Emil Boc. În opinia sa, ţinând cont şi de ce se întâmplă în zona euro, cuvintele de ordine trebuie să fie “precauţia, vigilenţa, dar nu panica”.

Turbulenţele ar mai putea dura două săptămâni

Fostul ministru al IMM-urilor, deputatul PSD Constatin Niţă, susţine că trebuie înfiinţată o comisie tripartită, “formată din Guvern, partidele din Opoziţie şi Banca Naţională a României, care să caute soluţii pentru monitorizarea acestei situaţii de criză mondială” . “Sperăm ca în maxim două săptămâni să nu mai existe aceste turbulenţe majore de pe piaţa bursieră. Peste 70% din exporturi sunt pe piaţa europeană, situaţia devine alarmantă dacă nu se stabilizează pieţele bursiere. Vor exista mici fluctuaţii ale cursului de schimb leu-euro. Concurenţa dintre dolar şi euro are consecinţe nefaste asupra economiei româneşti”, ne-a declarat Constantin Niţă.  (Daniel Hărmănescu, Ştefan Etveş)

De ce ascunde adevărul Jeffrey Franks?

Apocalipsa financiară
zoom
   

Şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks, a susţinut la ultima sa vizită că ţara noastră a făcut progrese economice remarcabile faţă de 2009, însă datele Ministerului Finanţelor Publice arată contrariul. Pe lângă cifrele aruncate pompos de reprezentanţii FMI sunt capitole la care România a înregistrat minusuri economice semnificative. Cu toate că trebuia să “strângă punga” şi pentru acest lucru a pus sub austeritate populaţia prin tăierea salariilor şi prin disponibilizări, cheltuielile statului au crescut în ultimii ani extrem de mult. Potrivit execuţiei bugetare, acestea erau în prima jumătate din 2011 cu 4,5 miliarde lei mai mari faţă de cele din 2009, de la 91,7 miliarde lei, la 96,2 miliarde. Aşadar, măsurile luate nu au avut un real ecou în economie. De asemenea, impresionante sunt sumele “aruncate” de Guvern pe dobânzile creditelor contractate. Întâmplător sau nu, şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks, nu a făcut precizări despre acest aspect. Datele oficiale arată că nivelul dobânzilor creditelor contractate de România au crescut semnificativ în perioada menţionată. Acestea au explodat de la 3 miliarde de lei în 2009, la aproximativ 5 miliarde de lei, în 2011. Comparativ cu primul semestru din 2009 şi cheltuielile cu bunurile şi serviciile s-au mărit cu aproximativ 1,7 miliarde lei în prima jumătate a acestui an. Capitoul investiţii prezintă şi el mari surprize, deoarece acestea au crescut cu 2 miliarde de lei faţă de anul trecut, însă economia nu simte nimic. În urma acestor date rămâne de văzut interesele cui le serveşte Jeffrey Franks când afirmă că economia României este sănătoasă şi mai bună ca a altor state. (Bogdan Mihăilă)


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-03-15

Mai multe imagini:
Apocalipsa financiară
zoom
Apocalipsa financiară
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...