2017-01-22 01:44

ECONOMIE


Aproape 70% dintre români au avut o situaţie financiară mai rea decât în 2010

 |  15:03
Aproape 70% dintre români  au avut o situaţie financiară mai rea decât în 2010
Aproximativ 67%dintre români au declarat că în primul trimestru au avut o situaţie financiarămai rea decât cu un an în urmă, dar ponderea celor care se aşteaptă ca situaţiafinanţelor familiei lor să se înrăutăţească în următoarele 12 luni a scăzut la43%, potrivit unui studiu realizat de GfK.

"Româniise arată mult mai încrezători privind viitorul,doar 43% dintre eideclarând că se aşteaptă ca situaţia lor financiară să se înrăutăţească înurmătoarele 12 luni, comparativ cu peste jumătate dintre ei care spuneauacelaşi lucru la nivelul întregului an 2010. 15% speră ca situaţia lor chiar sădevină ceva mai «roz» în următorul an, iar 36% se aşteaptă să rămână la fel caîn prezent", se arată în Barometrul de Încredere a Consumatorului, studiucofinanţat de Comisia Europeană şi realizat lunar de GfK România.

Procentelesunt comparabile de altfel cu situaţia din primele trei luni ale lui 2010, cândîncă nu se arătaseră cele mai "negre" efecte ale crizei, conform GfK.

Aproape84% dintre cei chestionaţi afirmă că starea generală a economiei a cunoscut unregres în ultimele 12 luni,în timp ce speranţele pentru următorul an suntceva mai mari, numai 56% dintre ei declarându-se pesimişti. De asemenea, maimult de jumătate dintre români (56%) admit că reuşesc cu greu să îşi acoperecheltuielile curente, în vreme ce un sfert spun că au datorii, procent carerămâne unul record pentru ultimii ani.

Încredereaîn stabilitatea locurilor de muncă cunoaşte şi ea un uşor reviriment, atingândcele mai ridicate cote de la debutul crizei în România. Peste 70% estimează cărata somajului va creşte, în timp ce aproape 7% anticipează chiar o scădere.

Pede altă parte,opiniile privind inflaţia, atât pentru anul care a trecut,cât şi pentru următorul sunt dintre cele mai negative din ultimii zeceani.Astfel, 9 din 10 români observau în martie că preţurile au crescut înultimele 12 luni, în timp ce 8 din 10 români se aşteaptă ca acelaşi lucru să seîntâmple şi în 2011.

"Perioadaactuală nu pare a fi una favorabilă nici economisirii sau investiţiilor majore.Mai bine de 8 din 10 români spun că nu intenţionează să pună bani deoparte înurmătorul an, situaţie care nu s-a schimbat foarte mult comparativ cu mediaanului 2010. În plus, mai mult de două treimi consideră că nu este deloc unmoment bun pentru investiţii", potrivit studiului.

Înprimul trimestru al acestui an, indicele de încredere a populaţiei măsurat deBarometrul de Încredere a Consumatorului a înregistrat o creştere faţă de mediaanului trecut, ajungând la -46 de la -54. Chiar şi comparativ cu aceeaşiperioadă din 2010, când acest indice se situa la -48, românii se dovedesc cevamai încrezători la acest început de an.

"Aceastăuşoară revenire a optimismului cred că are la bază creşterea salariilor însectorul public cu 15%, dar şi declaraţiile autorităţilor privind iminentaieşire a ţării din criză. Pe de altă parte, probabil că este şi un semn căromânii au obosit să fie campionii pesimismului şi privesc din ce în ce maimult partea plină a paharului. În ţările dezvoltate din Europa se văd dejaprimele semne de revenire a economiei, ceea ce ne dă speranţa că în viitorul nufoarte îndepărtat vom simţi şi noi aceste îmbunătăţiri", a declaratîntr-un comunicat Andi Dumitrescu, director general GfK România.

Datelesunt reprezentative pentru populaţia României în vârstă de 15 ani şi peste,eşantionul fiind de 1.000 de persoane intervievate în fiecare lună.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-06-23Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

PETRACHEG
03 Mai 2011

"Aceast? u?oar? revenire a optimismului ..." - s-au uitat in perioada aia la Romanii au talent.

Adauga un comentariu

Random image