2017-01-20 16:06

ECONOMIE


Aproape jumătate dintre români nu reuşesc să economisească

 |  19:18
Aproape jumătate dintre români nu reuşesc să economisească

Aproape jumătate (47%) dintre români declară că nu reuşesc să economisească bani, pentru că nu câştigă suficient, conform unui studiu independent pe tema educaţiei financiare, realizat în noiembrie de Novel Research, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional. “În cazul celeilalte jumătăţi a populaţiei, se pot distinge diferenţe între comportamentele de economisire, dintr-o perspectivă demografică, în funcţie de gradul de urbanizare: locuitorii din mediul urban, cu excepţia Bucureştiului, declară că pun bani deoparte în mod constant, în timp ce bucureştenii economisesc mai rar, doar pentru lucruri importante şi investiţii. Românii din mediul rural se înscriu preponderent în categoria celor care nu au suficienţi bani pentru economii”, potrivit studiului citat de NewsIn.

Cercetarea arată că românii sunt grijulii când vine vorba despre gestionarea propriilor finanţe. Astfel, 70% declară că ţin o evidenţă atentă a cheltuielilor şi a datoriilor (dintre care 24% ţin o evidenţă scrisă), în timp ce doar 6% nu ştiu cât cheltuiesc sau cu cât îşi depăşesc bugetul. Responsabilitatea bugetului familiei în România îi revine în mare parte femeii (55%), existând o diferenţă semnificativă faţă de bărbaţii preocupaţi de administrarea banilor.

Aproximativ o treime dintre români declară că nu înţeleg deloc mecanismele financiare, iar 46% nu înţeleg produsele instituţiilor financiare. “De exemplu, aproape jumătate dintre români nu ştiu deloc ce reprezintă dobânda variabilă a unui credit sau o înţeleg greşit. Acest lucru poate explica de ce 87% declară că preferă creditele cu dobândă fixă”, se menţionează în studiu. Mai mult, atunci când achiziţionează produse şi servicii financiare, aproape 40% dintre români nu consultă ofertele altor furnizori.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-01-14

TAGURI: economii români, studiu, câştiguri, economisire TAG-uri: studiu economisire români, economii româniComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image