2017-01-19 23:29

ECONOMIE


ArcelorMittal Galaţi nu creşte salariile în 2012, dar promite bonusuri

 |  15:17
ArcelorMittal Galaţi nu creşte salariile în 2012, dar promite bonusuri

Salariul minim din combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi creşte la 750 de lei din ianuarie, însă majorări ale salariilor de bază nu vor fi operate în 2012, angajaţii combinatului urmând să primească două bonusuri, dintre care unul condiţionat de rezultatul financiar de la sfârşit de an.

Noul contract colectiv de muncă a fost semnat, joi seară, de patronat cu o parte din partenerii sociali, transmite corespondentul NewsIn. „ArcelorMittal Galaţi anunţă încheierea contractului colectiv de muncă pe 2012. Acordul, semnat cu reprezentanţii angajaţilor şi cu două dintre cele trei federaţii sindicale, creşte veniturile şi protejează diferitele drepturi financiare şi non-financiare ale angajaţilor”, a declarat, joi seară, purtătorul de cuvânt al companiei, Dorian Dumitrescu.

Pe contractul colectiv de muncă aplicabil în acest an în combinat şi-au pus semnătura liderii Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor Metarom şi cei ai Federaţiei Naţionale Sindicale Solidaritatea Metal. În schimb, omologii lor de la Federaţia Solidaritatea Virgil Săhleanu a Metalurgiştilor din România şi-au rezervat dreptul de a declanşa conflictul de muncă.

Federaţiile semnatare au acceptat varianta creşterilor variabile propusă de management încă din primele runde de negocieri. „În aprilie, siderurgiştii vor încasa un bonus de 2% din venitul anual, necondiţionat. În decembrie, ei vor primi un bonus de 2,5% din venitul anual, care va fi condiţionat, însă, de rezultatul financiar. Tot de rezultatul financiar va fi condiţionată şi valoarea primei de Crăciun. Dacă nu vom avea pierderi, ea va fi de 200 de lei. Dacă vom avea pierderi, ea va fi de 120 de lei, ca şi până acum. Trebuie să mai spunem că, de luna asta, salariul minim din combinat creşte de la 700 la 750 de lei. Totodată, compania va acorda şi în acest an bonusul variabil de 2,5% pentru TESA şi, respectiv, suma de 20 de lei pentru respectarea regulilor cardinale”, a afirmat, joi seară, purtătorul de cuvânt al FSS Metarom, Vasile Crişan. „Am acceptat să semnăm contractul colectiv de muncă în forma asta”, a spus şi Ilinca Diaconu, de la Solidaritatea Metal.

Federaţia care nu a semnat noul contract colectiv de muncă, Solidaritatea Virgil Săhleanu, îşi menţine revendicările salariale şi analizează posibilitatea declanşării conflictului de muncă. „Solidaritatea Virgil Săhleanu nu a semnat contractul deoarece componenta salarizare nu a fost agreată în forma propusă de noi, şi anume: creşterea cu 10% a fondului de salarii, dar nu mai puţin de 200 de lei pentru fiecare salariat (100 de lei din ianuarie şi 100 de lei din iulie), majorarea la 800 de lei a salariului minim şi creşterea la 800 de lei a primei de vacanţă pentru toţi salariaţii şi la 200 de lei a celorlalte prime. Cred că vom declanşa conflictul de muncă”, a declarat liderul acestei federaţii, Gheorghe Tiber. Decizia va fi luată în cursul zilei de vineri de conducerea organizaţiei.

În 2011, salariaţii ArcelorMittal Galaţi au beneficiat de creşteri ale salariilor de bază cu 8%+20 de lei, acordate muncitorilor, şi, respectiv, de 4%+2,5%, acordate personalului TESA. Au fost primele majorări salariale operate în combinat după izbucnirea crizei economice, întrucât în 2009 şi în 2010 lefurile siderurgiştilor gălăţeni au fost îngheţate. Totuşi, în 2010, ei au încasat două bonusuri, de 2% şi 3% din venitul anual, soluţie la care compania a recurs şi în 2012.

ArcelorMittal este cea mai mare companie siderurgică din lume, fiind prezentă în peste 60 de ţări. În România, Grupul controlează combinatele din Galaţi şi Hunedoara, fabricile de ţevi din Roman şi Iaşi, operatorul portuar Romportmet Galaţi şi filiala locală a companiei de construcţii ArcelorMittal Construction.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-04-17

TAGURI: salarii ArcelorMittal 2012, CCM ArcelorMittal 2012Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image

Ultimele stiri