2017-01-20 14:04

ECONOMIE


Ariton: Statul român vrea să cumpere Arpechim Piteşti

 |  17:33
Ariton: Statul român vrea să cumpere Arpechim Piteşti

Ministrul economiei, comerţului şi mediului de afaceri, Ion Ariton, s-a întâlnit ieri cu preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al OMV Petrom, Gerhard Roiss, căruia i-a transmis dorinţa statului român de a cumpăra de la această companie rafinăria Arpechim Piteşti.

Potrivit unui comunicat al MECMA, la întâlnire a participat şi Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom.

„În cadrul întâlnirii, ministrul Ion Ariton a exprimat dorinţa statului român de a cumpăra de la compania OMV Petrom SA rafinăria Arpechim Piteşti. În acest sens, domnul Gerhard Roiss şi-a declarat disponibilitatea de a începe în cel mai scurt timp negocierile cu statul român”, se spune în comunicat.   Discuţiile au mai vizat derularea unui parteneriat strategic între statul român şi compania OMV, investiţiile pe care Grupul OMV le-a realizat până acum în România, dar şi proiectele viitoare de investiţii ale Petrom în România.   Totodată, în cadrul întâlnirii, s-a mai discutat şi despre stadiul cooperării în proiectul de realizare a gazoductului Nabucco.

Oltchim a înaintat o ofertă, pe 25 mai, celei mai mari companii din România, OMV Petrom SA, privind cumpărarea instalaţiilor rafinăriei Arpechim Piteşti, în baza unui Memorandum aprobat de Guvern.

Unitatea Arpechim a fost pusă în funcţiune în 1966 şi a fost gândită ca un complex petrochimic, care urma să funcţioneze alături de Oltchim, aceste două platforme industriale fiind conectate prin conducte de transport al materiilor prime, precum şi printr-o puternică infrastructură care asigură schimbul de produse între cele două  unităţi.

OMV Petrom SA a anunţat la 24 martie 2011 decizia de oprire definitivă a rafinăriei Arpechim. Instalaţiile de petrochimie de la Arpechim au fost închise din toamna lui 2008. Combinatul chimic Oltchim din Râmnicu Vâlcea a finalizat, la 18 decembrie 2009, negocierile cu producătorul de ţiţei şi gaze Petrom, căruia i-a achitat 13 milioane de euro pentru transferul activităţilor petrochimice din cadrul Arpechim, iar datoriile istorice de 112,4 milioane de lei au fost reeşalonate pentru o perioadă de trei ani.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-05-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image