2017-01-18 10:21

ECONOMIE


Ariton ţine din orgoliu la giganţii energetici

 |  19:45
Ariton ţine din orgoliu la giganţii energetici
Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a anunţat ieri căva face până în luna octombrie o analiză referitoare la înfiinţarea celor douăcompanii energetice, Electra şi Hidroenergetică, înfiinţare blocată de acţiunileîn instanţă ale Fondului Proprietatea şi ale unor sindicate.

„În urma analizei, se va clarifica situaţia juridică a companiilor şi se valua o decizie finală în privinţa acestora”, se arată într-un comunicat alministerului, remis redacţiei.

Înfiinţarea celor doi giganţi energetici fusese decisă prin HG nr. 56/20.01.2010 şi HG nr. 357/14.04.2010, dar blocată ulteriorîn urma unor acţiuni în instanţă ale Fondului Proprietatea şi ale unor organizaţiisindicale şi persoane fizice.

„În paralel, se analizează posibilitatea, agreată şi de FMI, a reorganizăriisectorului energetic în două companii, care să asigure o exploatare optimă dinpunct de vedere tehnic, bazată pe un mecanism clar de funcţionare, în care sănu mai fie incluse Hidroelectrica şi Nuclearelectrica”, arată comunicatul.

Directorul Direcţiei de politici energetice din cadrul MinisteruluiEconomiei, Alexandru Săndulescu, a declarat, la începutul lunii aprilie, căautorităţile caută soluţii alternative la cele două mari companii energeticecare urmau să fie înfiinţate, Electra şi Hidroenergetica. Potrivit acestuia, osoluţie viabilă ar fi crearea a două complexuri energetice, în cazul în care ceidoi mari giganţi energetici nu vor fi înfiinţaţi până la sfârşitul acestui an.Primul complex energetic ar urma să fie bazat pe lignit, incluzând SocietateaNaţională a Lignitului Oltenia (SNLO), dar şi cele trei complexuri energeticedin Oltenia (Turceni, Rovinari şi Craiova), iar cel de-al doilea ar viza zonade huilă şi ar putea fi alcătuit din Compania Naţională a Huilei (CNH) Petroşanişi termocentralele Deva şi Paroşeni.

„Unul dintre complexuri ar fi pe lignit şi celălalt pe huilă, ca proiectintermediar pentru crearea celor două companii. Ele urmează să fie şiprezentate FMI, ca soluţie alternativă la cele două companii, dar aceastădecizie se va lua în situaţia în care cele două companii nu vor fi înfiinţatepână la sfârşitul anului. Este nevoie, de asemenea, şi de o nouă hotărâre deGuvern care să prevadă acest lucru”, a declarat Alexandru Săndulescu, la aceadată.

Termenul de punere în funcţiune a celor două mari companii a fost iniţialanunţat pentru 1 iulie 2010. Recent, Tudor Şerban, consilier personal alministrului economiei, Ion Ariton, declara că este posibil ca ambii giganţienergetici să nu mai fie înfiinţaţi, având în vedere că acest proiect a fostamânat de mai multe ori. De asemenea, surse din cadrul Hidrosind au declaratpentru „Puterea” că aceste amânări şi analize sunt doar un mod de a amânainevitabilul: „Ce face Ministerul Economiei este se amâne momentul când vortrebui să recunoască faptul că au eşuat în crearea celor doi giganţi”.

Tentativele de vânzare continuă

Capitalurile sociale ale primilor doi mari producători de electricitate dinţară, companiile de stat Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, vor fi majorate cu10% prin ofertă publică primară (IPO), pentru „generarea de investiţiisuplimentare considerabile”, a anunţat ieri Ministerul Economiei.

De asemenea, se va continua programul de vânzare a 15% din pachetul de acţiunila transportatorul de energie Transelectrica şi la transportatorul naţional degaze Transgaz. Procesul SPO (ofertă publică secundară) este programat a sefinaliza la sfârşitul anului 2011, spun oficialii ministerului.

Referitor la producătorul naţional de gaze naturale Romgaz, va avea loclistarea sa la Bursa de Valori Bucureşti şi vânzarea pachetului de 15% dincapitalul social.

Blănculescu: Numai disperaţii vând în asemenea perioade

Analistul financiar Ionel Blănculescu critică intenţia MinisteruluiEconomiei de a vinde pachete de 15% din Transelectrica, Trasgaz şi Romgaz, dupăeşecul usturător al vânzării acţiunile Petrom. „Dacă un eşec nu era îndeajunsîncât să oprească incompetenţa de a genera astfel de operaţiuni inoportune,probabil că este nevoie de un al doilea, şi un al treilea şi un al patrulea eşec,care să pună punct unei politici de business de stat păguboase. Repet, când piaţaeste jos, este vremea cumpărătorilor, nu a vânzătorilor, iar când piaţa estesus, este vremea vânzătorilor, şi nu a cumpărătorilor. Acum, piaţa este foartejos, iar cei care cumpără aşteaptă chilipiruri, în traducere preţuri mici.Numai disperaţii care au nevoie urgentă de bani vând în asemenea perioade. Vorbapreşedintelui, dacă nu vrem să vindem proprietatea de stat la preţuri de scrap,trebuie să încetăm, odată pentru totdeauna, cu asemenea mişcări de «gâgă» înbusinessul de stat. Mai mult, să nu mai fărâmiţăm pachetele de acţiuni lacompanii de stat foarte valoroase. Acestea vor valora, în perspectiva anilor2015-2018, multe miliarde de euro, dolari sau ce moneda va mai exista atunci”,ne-a declarat Blănculescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-07-17Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image