2018-12-16 06:57


ASF: Prețurile RCA nu se calculează corect

 |  14:09
ASF: Prețurile RCA nu se calculează corect

Șoferii care cumpără RCA nu sunt analizați conform sistemului bonus/malus, deși acesta este obligatoriu prin lege. Este concluzia unei analize efectuată de Autoritatea de Supraveghere Financiară, dată publicității de Profit.ro.

Astfel, exercițiul ASF relevă că șoferii plătesc cu până la 50% în plus pentru polița RCA din cauza faptului că nu le este aplicat corect sistemul bonus/malus.

Autoritatea nu a reușit să determine cu exactitate dacă vinovați pentru inducerea în eroarea a clienților sunt firmele de asigurare sau brokerii, care au acces la baza de date a asigurătorului.

Potrivit legii, brokerul transmite asigurătorului cererea pentru emiterea unei polițe și compania are obligația de a verifica în baza de date CEDAM istoricul de daună al clientului.

Aplicat de la 1 ianuarie 2010, sistemul bonus/malus presupune ca acei șoferi care nu au daune la activ să beneficieze de o reducere a prețului pentru polița obligatorie de răspundere civilă auto (RCA). De asemenea, clienții care au înregistrat daune în ultimii ani vor plăti mai mult decât prețul de bază al asigurării.

Cercetarea ASF a mai descoperit că, în ciuda faptului că legea impune ca prima pentru o poliță RCA emisă de o anumită companie să fie aceeași, indiferent de intermediar, brokerii practică prețuri diferite.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-28
Citeste si:
ASF, decizie în scandalul măririi RCA
Preţurile RCA ar putea exploda din 2016

TAGURI: asf, rca, calcule, brokeri, asigurari
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...