2017-01-23 18:58


Atenţie la IFN-urile online!

 |  18:42
Atenţie la IFN-urile online!

Din cauza condiţiilor mai drastice de creditare, românii au început să apeleze din ce în ce mai mult la întreprinderile financiare nebancare (IFN) pentru a se împrumuta. Numai că, pe lângă faptul că practică dobânzi mai mari decât cele ale băncilor,multe IFN-uriau început să dea ţepe clienţilor. Astfel, cele mai multe firme activează doar în mediul online, momindu-i pe clienţi cu oferte aparent tentante, care ascund numeroase comisioane şi dobânzi uriaşe.

IFN-urile au ajuns să deţină anul trecut o treime din totalul creditelor pentru populaţie. Astfel, în 2010, instituţiile financiare nebancare din zona euro au oferit credite de consum de peste 600 de miliarde de euro.

Dincolo de modul facil de obţinere a împrumutului, pot apărea însă surprize, mai ales când clienţii nu sunt atenţi la ce semnează. Mai mult, aceste instituţii deseori nu deţin un sediu fizic, deschis clienţilor, preferând să lucreze prin agenţi care vin direct la domiciliu sau să lucreze doar pe internet, oferind bani direct în cardurile celor doritori să se împrumute. Problema acestui sistem de lucru este că, în cazul unei probleme, clientul nu poate să meargă la un birouunde să discute personal cu un operator, el fiind limitat la a trimite e-mailuri, în speraţa rezolvării problemelor.

În ultima vreme, scandaluri care au implicat IFN-uri nu au fost puţine, de la comisioane ascunse la abuzuri din partea angajaţilor faţă de clienţii restanţi. Problemele cu IFN-urile nu se restrâng doar la România. O anchetă desfăşurată de autorităţile naţionale în ţările membre ale Uniunii Europene, Norvegia şi Islanda cu privire la site-urile internet care oferă credit de consum relevă că din cele 562 de site-uri verificate, 393 înregistrau probleme legate de informaţiile primite de consumatori înainte de semnarea unui contract de credit de consum. Din România au fost verificate 20 de astfel de website-uri, din care în 11 cazuri s-au înregistrat nereguli. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-01-26

TAGURI: IFN, UE, frauda, scandalComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image