2017-01-17 19:23

ECONOMIE


Atenţie la plata cu carduri!

 |  21:00
Atenţie la plata cu carduri!

Posesorii de carduri bancare trebuie să fie atenţi în această perioadă a anului, deoarece datele lor financiare pot fi compromise mult mai uşor în preajma Sărbătorilor de iarnă, când numărul tranzacţiilor creşte semnificativ. Fie că folosesc cardul pentru plăţi la comercianţi sau fac shopping online, utilizatorii se expun unor riscuri semnificative şi trebuie să cunoască o serie de măsuri importante pentru protejarea datelor bancare, atât în lumea reală, cât şi în cea virtuală.

Sărbătorile de iarnă înseamnă vacanţă şi călătorii, majoritatea oamenilor fiind clienţi fideli ai restaurantelor, cabanelor de schi sau barurilor. Pentru că foarte mulţi preferă să plătească la  comercianţi cu cardul, ei trebuie să fie foarte atenţi unde, cum şi cine e în preajmă când fac tranzacţii.

La hotel, restaurant, benzinărie sau pista de schi, cardul nu trebuie scăpat din vedere când se efectuează plata. Atunci când cineva plăteşte cina la un restaurant sau consumaţia în bar, este recomandat să nu lase cardul nesupravegheat şi să însoţească ospătarul până la POS atunci când face plata. Totodată, la restaurant, posesorul cardului trebuie să se asigure că semnează o singură chitanţă cu suma de plată. Deseori, fraudatorii strecoară sub chitanţă o altă foaie cu indigo, pe care este trecută o sumă mai mare de bani.

„Indiferent de locul în care folosiţi cardul, memoraţi codul PIN şi nu îl notaţi pe hârtie sau în clar pe telefon”, spune Teodor Cimpoeşu, Managing Director Kaspersky Lab România şi Bulgaria. „Există cazuri aproape hilare, când o poşetă cu portofelul în ea avea şi PIN-ul notat pe o hârtie, alături de card. Astfel, fraudarea se produce înainte ca banca să reacţioneze şi să blocheze cardul. De asemenea, este foarte important să stocăm în memoria telefonului numărul băncii, în eventualitatea în care cardul ne este furat. Cu cât acţionăm mai repede în astfel de situaţii, cu atât ne protejăm mai bine banii din cont”, a precizat Cimpoeşu.

Fraudele cu carduri s-au mutat în mediul online

Trecerea la cardul cu cip a dus la o tendinţă de migrare a fraudei din mediul fizic către cel online, fiind o chestiune de timp până când România să fie luată în atenţia unor infractori, declarat, recent, Cătălin Creţu, General Manager România, Visa Europe.

„Mulţi spun: «Nu mi-am înrolat cardul niciodată, nu am avut nici o fraudă». Niciodată să nu spui niciodată. Inclusiv cardul meu a fost fraudat, dar şi al altora din industria cardurilor. Ce se observă la nivel european şi mondial este că, în condiţiile în care s-a intrat cu cardul cu cip pe piaţă, frauda din mediul fizic a migrat către mediul online. Practic, este o chestiune de timp până când România să fie luată în atenţia unor infractori. În momentul de faţă, frauda este neglijabilă în România, de nouă ori sub nivelul Visa Europe”, a spus Cătălin Creţu.

În prezent, mai puţin de 200.000 de carduri din România, dintr-un total de circa 9 milioane preînrolate de bănci, sunt activate în standardul 3D Secure, pe care este bazat şi sistemul Verified by Visa şi care asigură protecţia tranzacţiilor realizate cu cardul pe internet.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-03-24

TAGURI: Fraude online, carduri, VisaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image