2018-11-15 02:53


Au început discuţiile pentru noul acord

 |  17:26
Au început discuţiile pentru noul acord

Misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de noul negociator-şef pentru România, Andrea Schaechter, a început discuţiile cu autorităţile de la Bucureşti pentru încheierea unui nou acord, pe agendă fiind înscrise teme privind evoluţiile economice şi priorităţile reformelor macroeconomice. Pentru prima dată în istoria acestor discuţii, ele vor fi păstrate secrete, a decis Guvernul.

Mandatul cu care România va începe negocierile cu FMI pentru încheierea unui nou acord de tip preventiv a fost aprobat miercuri în şedinţa de Guvern. “Miercuri, la confidenţial, va fi memorandumul de mandat. Confidenţial, pentru că nu pot să merg la negocierea acordului cu toate cărţile la vedere”, a afirmat Victor Ponta marţi, la Antena 3. El a precizat că orice decizie finală referitoare la acordul cu FMI va fi prezentată Parlamentului.

Într-un raport publicat pe site-ul propriu, FMI estimează că economia României va înregistra o creştere de 1,6% în 2013 şi de 2% în 2014, în timp ce rata inflaţiei se va situa la 4,5% anul acesta şi la 3% anul viitor. Legăturile financiare şi comerciale strânse ale României cu alte state din UE oferă oportunităţi de creştere pe termen mediu dar, ţinând cont de recesiunea cu care se confruntă zona euro, aceste legături atenuează actualele perspective, se arată în raportul FMI, întocmit după ultimele evaluări din cadrul acordului preventiv cu România. Intrările masive de capital de dinaintea crizei nu se vor relua probabil curând ca sursă de creştere, iar absorbţia fondurilor europene, deşi se îmbunătăţeşte gradual, rămâne scăzută şi nu va putea îmbunătăţi semnificativ creşterea. Aceste evoluţii pun în prim plan continuarea implementării politicilor fiscale şi monetare care sprijină stabilitatea macroeconomică şi intensificarea reformelor structurale pentru a îmbunătăţi climatul de afaceri şi livrarea serviciilor în sectoarele-cheie, cum ar fi energia şi transporturile, avertizează FMI. Dacă România va deveni mai atractivă pentru investiţii, vor fi stimulate creşterea economiei, crearea de locuri de muncă şi apropierea de nivelul mediu al veniturilor din UE.

Ponta insistă pe reducerea TVA la pâine

Premierul Victor Ponta şi-a exprimat miercuri speranţa că pe data de 30 iulie, la rectificarea bugetară, va putea anunţa reducerea TVA pe tot lanţul productiv pentru pâine. Premierul a făcut aceste declaraţii în ciuda faptului că FMI nu a susţinut niciodată o reducere selectivă a taxei. “Sper că (...) la rectificare, spre bucuria agricultorilor, ne mai ţinem de o promisiune importantă, cea referitoare la TVA pe tot lanţul la pâine. Să sperăm că reuşim pe 30 să dăm vestea bună. Cel mai mult îmi doresc să vedem că această iniţiativă se va dovedi corectă, în sensul în care, de fapt, combatem evaziunea fiscală şi avem încasări mai bune la buget”, a declarat Ponta, la începutul şedinţei de Guvern. Surse din Palatul Victoria declarau, ieri, că Executivul ar putea discuta cu FMI reducerea TVA la toate alimentele de bază.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-17

TAGURI: negocieri, FMI, Victor, ponta, acord, romania
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...