2019-01-17 00:35


Auditorii energetici pot ajuta proprietarii în cazul pierderii actelor

 |  21:01
Auditorii energetici pot ajuta proprietarii în cazul pierderii actelor

Certificatul de performanţă energetică a devenit obligatoriu pentru jucătorii din piaţa imobiliară, din 20 iulie 2013. Cei care doresc să îşi vândă sau să-şi închirieze apartamentul trebuie să ştie că, în cazul în care nu au documentele tehnice necesare emiterii certificatului de performanţă energetică, pot cere auditorului să reconstituie măsurători care să ofere situaţia reală a proprietăţii, pentru o evaluare energetică corectă. Lipsa certificatului verde se sancţionează cu amenzi de până la 10.000 lei, adică echivalentul a peste 2.000 euro.

Întocmirea certificatului de performanţă energetică este obligatorie pentru locuinţe unifamiliale, blocuri de locuinţe, birouri, clădiri de învăţământ, spitale, hoteluri şi restaurante, construcţii destinate activităţilor sportive, clădiri pentru servicii de comerţ, alte tipuri de clădiri consumatoare de energie.

Certificatul vizează clădirile sau unităţile de clădire care se vând sau se închiriază, clădirile care se construiesc, precum şi clădirile cu o suprafaţă utilă de peste 500 metri pătraţi, aflate în proprietatea/administrarea autorităţilor publice, precum şi în cazul clădirilor în care funcţionează instituţii care prestează servicii publice.

Pentru toate acestea, investitorul, proprietarul sau administratorul este obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş o copie a certificatului. Acest lucru trebuie să se întâmple înainte de semnarea contractului, pentru a-i da posibilitatea clientului să afle exact care este performanţa energetică a clădirii de care este interesat.

În cazul clădirilor cu o suprafaţă utilă de peste 500 metri pătraţi, deţinute sau administrate de autorităţile publice, certificatul trebuie să fie afişat într-un loc accesibil şi vizibil publicului.

”Preţul pentru emiterea unui Certificat de Performanţă Energetică diferă foarte mult, în funcţie de mai mulţi factori, printre care cei mai importanţi sunt suprafaţa, numărul de documente tehnice despre clădire puse la dispoziţia auditorului energetic de către proprietar, distanţa de la auditor la locul de amplasament al clădirii expertizate etc. Pentru apartamentele de bloc preţul este între 250 lei şi 600 lei”, ne-au declarat reprezentanţi ai Asociaţiei Naţionale a Auditorilor Energetici. Aceştia menţionează că apartamentele de la parterul şi ultimul etaj al blocului au un statut energetic mai redus.

Documente necesare

 

În ceea ce priveşte actele necesare care vor fi puse la dispoziţia auditorului energetic de către proprietar sau administrator în vederea elaborării certificatului de performanţă energetică, acestea sunt grupate în două categorii: documente de identificare ale clădirii şi documente tehnice. Documentele de identificare ale clădirii trebuiesc prezentate obligatoriu auditorului, întrucât în Certificatul de Performanţă Energetică se trec aceste date de identificare. În cazul în care nu există documentele tehnice, auditorul energetic va reconstitui prin măsurători situaţia reală, pentru o evaluare energetică corectă.

Documentele de identificare

- Act de proprietate

- Documentaţie cadastrală

- Încheiere de intabulare în Cartea Funciară

- Extras de Carte Funciară

Documentele tehnice

- Documentaţie cadastrală

- Planuri de arhitectură cu secţiuni verticale

- Planuri de instalaţii termice, apă, electrice, ventilare, climatizare.

- Studiu geotehnic (unde este cazul)

Valabilitate

Certificatul de eficienţă energetică este valabil 10 ani de la data eliberării, cu excepţia situaţiei în care, pentru clădirea sau unitatea de clădire la care există certificat în valabilitate, se efectuează lucrări de renovare majoră, care modifică consumurile energetice ale acesteia.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-28

TAGURI: certificat, performanţă, energetică, auditori, acte, propietari
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...