2017-01-18 22:59

ECONOMIE


Automobilele s-au ieftinit în 24 de ţări ale UE

 |  19:46
Automobilele s-au ieftinit în 24 de ţări ale UE
Anul trecut, preţurile automobilelor au scăzut, în întreagaUniune Europeană, cu 2,5% în termeni reali, în paralel cu o uşoară convergenţăa preţurilor de catalog pentru automobilele noi, arată ultimul raport alComisiei Europene privind preţurile automobilelor.

Indicele preţurilor UE pentruautomobile (care reflectă preţurile nominale plătite de consumatori, inclusivrabaturi, TVA şi taxe de înmatriculare) a crescut cu doar0,3%, faţă decreşterea cu 2,8% a preţurilor de consum generale, ceea ce s-a tradus printr-oscădere a preţurilor reale la automobile de 2,5%.

În total, 24 de ţări ale UE au înregistrat o scădere apreţurilor reale la automobile. Preţurile au rămas stabile în alte două ţări(+0,2% în Italia şi în Malta), dar au crescut în Portugalia (+2,6%). Totuşi,trebuie notat faptul că, în cazul Portugaliei, cumpărătorii au beneficiat înanul precedent de o scădere a preţurilor reale ale automobilelor superioarămediei (-6,7%).

Scăderea preţurilor reale a fost foarte pronunţată înSlovacia (-17,4%), Bulgaria (-13,5%), Slovenia (-11,6%) şi Republica Cehă(-9,0%). În Polonia, preţurile au scăzut cu 5,6%. În ceea ce priveşte pieţelemari, preţurile reale au scăzut cel mai mult în Marea Britanie (-3,7%), în timpce în Germania, Spania şi Franţa reducerile de preţuri au fost mai moderate(-1,9%, -1,6% şi, respectiv, -0,9%).

Scăderea preţurilor reale ale automobilelor în întreagaUE confirmă o tendinţă observată de peste zece ani, care arată că, în rândulproducătorilor de automobile noi pe piaţă, concurenţa funcţionează.

Preţurile reale ale serviciilor de reparaţie şi întreţinere,care crescuseră în decursul ultimului deceniu peste nivelurile generale aleinflaţiei, nu au mai crescut în 2010.

„Mă bucură să constat că, în Europa, consumatoriicontinuă să beneficieze de concurenţa existentă pe pieţele de vânzare aautomobilelor noi şi de o scădere semnificativă a preţurilor în termeni reali.Faptul că diferenţele de preţ între statele membre au continuat să scadă esteun indicator pozitiv al concurenţei transfrontaliere. De asemenea, suntîncântat să observ că, pentru prima dată în decursul unui deceniu, preţurilereale la nivelul UE ale serviciilor de reparaţie şi întreţinere au încetat săcrească, semn că sectorul a înţeles noile reguli ale jocului”, a declaratJoaquín Almunia, vicepreşedinte al Comisiei responsabil de politica în materiede concurenţă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-07-17Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image