2017-01-24 17:22


Autorităţile nu sunt deranjate de ger

 |  21:00
Autorităţile nu sunt deranjate de ger

Meteorologii au anunţat cod portocaliu de ger, dar guvernanţii nu dau nici un semn că ar fi preocupaţi de căldura românilor. Nici o informaţie oficială nu răzbate de la autorităţi, siguranţa în aprovizionare cu agent termic a populaţiei rămânând la mâna câtorva directori şi a firmelor de gaze. Între timp, consumul a crescut cu 30%, pentru că se aşteaptă -27 de grade Celsius.

Guvernul nu a anunţat nici o măsură care să ducă la asigurarea necesarului de agent termic pentru populaţie, în această perioadă, când a fost instituit codul portocaliu de ger. Responsabili din domeniul gazelor au declarat că toate sursele interne de gaze sunt activate la maximum, dar este nevoie de importuri. Situaţia este destul de gravă pentru că cel mai mare exportator de gaze în România, Wiee Elveţia (joint venture Gazprom şi Wintershall), a crescut cantităţile livrate de la un milion mc pe zi la 17 milioane mc pe zi. Aceste cantităţi se adaugă celor contractate de către Romgaz. Singura sursă este Rusia, astfel că, dacă se porneşte şi acolo gerul, rămânem şi noi în frig.

Chiar şi în aceste condiţii, Guvernul, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi societăţile de sub autoritatea acestui minister nu au anunţat nici o măsură menită să liniştească populaţia.

Se pare că Transelectrica a cerut declararea „situaţiei de urgenţă”, ceea ce i-ar fi permis să dirijeze toate resursele către consumul populaţiei, iar industriile mari consumatoare de gaz, precum cele de îngrăşăminte chimice şi siderurgia, ar fi trebuit să-şi diminueze consumul. Cum, la ora actuală, este vid legislativ, Ministerul Economiei a evitat să impună această măsură pentru că ar trebui să plătească şi daunele produse companiilor lăsate fără gaz destul. Totuşi, restricţia a fost aplicată, surse din domeniu precizând că s-a convenit cu fiecare consumator în parte.

Cu toate măsurile luate, fiecare cum a ştiut, Bucureştiul, unul dintre cei mai mari consumatori de gaze pe timp de iarnă, înregistrează temperaturi scăzute în alimentarea cu căldură a locuinţelor, iar lipsa presiunii la gaze a dus chiar la oprirea centralelor termice.

Ger portocaliu

Meteorologii au emis luni o avertizare de cod portocaliu de ger pentru cea mai mare parte a ţării, valabil până în 3 februarie. Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat că, în intervalul 30 ianuarie - 3 februarie, în Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Maramureş şi Dobrogea vremea se va menţine geroasă, mai ales în cursul nopţilor şi al dimineţilor. Temperaturile minime se vor încadra, în general, între -27 şi -17 grade, iar cele maxime diurne vor fi negative. În Dobrogea, Bărăgan şi sudul Moldovei vântul va avea viteze ce vor atinge la rafală 40-50 km/h, accentuând senzaţia de frig. Indicele de răcire IR, care reprezintă temperatura resimţită, va coborî sub pragul critic de -32 de unităţi, de la care trebuie să se aplice legislaţia privind măsurile pentru temperaturi extreme. Codul galben de ger se menţine pentru Crişana şi Banat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-07-19

TAGURI: Elcen, radet, Guvern, Ministerul_Economiei, cod, gerComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image