2018-11-19 15:37


Avalanşă de executări silite pentru ca băncile să-şi recupereze banii din credite

 |  16:02
Avalanşă de executări silite pentru ca băncile să-şi recupereze banii din credite

Băncile fac eforturi disperate să îşi recupereze banii din creditele neperformante. În aceste condiţii, numărul bunurilor executate silit se va dubla în 2013, comparativ cu 2012, după ce anul trecut a cunoscut o creştere similară, susţin experţii din domeniu. Mai mult, majorarea continuă a numărului executărilor silite este cauzată şi de faptul că piaţa pentru astfel de bunuri este blocată, în ciuda interesului tot mai mare din partea populaţiei pentru aceste active.

Directorul comercial al site-ului executari.com, Elena Popa, consideră că vom asista în cursul acestui an la o creştere puternică a numărului de bunuri executate silit. Conform acesteia, numărul total al activelor scoase la licitaţie de instituţiile financiare ar putea atinge 20.000. “Vorbim despre tot felul de imobile, de la apartamente şi case, la terenuri şi ansambluri rezidenţiale. Pe lângă acestea, sunt multe alte bunuri pe care băncile le execută silit. Acum, comparativ cu alţi ani, numărul de bunuri executate silit a crescut. În perioada 2010-2011 erau în jur de 4.000 de bunuri scoase la licitaţie, ca în 2012 această cifră se se dubleze. Apoi, în primul trimestru din 2013, s-a ajuns la 9.000. Personal, cred că până la finalul anului se va ajunge undeva la 16.000, dacă nu chiar şi 20.000 de imobile executate silit. Partea bună acum este că publicul s-a mai educat şi a început să caute oferte de executări, în special apartamente de două camere. Mai mult, potrivit noilor modificări legislative, începând cu 15 februarie 2013, bunurile scoase la licitaţie pot fi achiziţionate şi mai ieftin. Mai exact, la prima licitaţie, imobilul este scos spre vânzare la 100% din preţ. Dacă nu se vinde prima oară, se reduce la 75% şi a treia oară până la 50%”, a declarat directorul comercial al site-ului executari.com.

Iulian Urban: Piaţa este blocată

Potrivit avocatului specializat în executări silite, Iulian Urban, piaţa activelor scoase la licitaţie de bănci este suprasaturată, neexistând interes în rândul populaţiei pentru acestea. “Piaţa este de fapt blocată. S-a dublat numărul de dosare de executare silită deschise, dar nu s-a mişcat nimic la nivelul vânzării efective a bunurilor. Premierul Ponta mai bine ar tăcea, întrucât ar trebui să îi fie ruşine să spună asta în condiţiile în care a acceptat presiunile BNR ca să fie amânată intrarea în vigoare a textelor din noul Cod civil care apărau românii de abuzurile băncilor”, a declarat Urban.

Avocatul se referă la declaraţiile făcute de premierul Victor Ponta în urmă cu câteva zile, în care acesta a criticat dur băncile din România, numindu-le “agenţii imobiliare şi de vânzări de active”. “Băncile s-au transformat în agenţii imobiliare, în vânzări de autoturisme, de active ale dumneavoastră. Când vă duceţi însă să cereţi un credit, situaţia este cumplită”, a spus premierul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-21

TAGURI: executari, banci, crestere, bunuri, recuperari
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...