2017-01-17 21:39

ECONOMIE


Avansul la „Prima Casă” rămâne 5%

 |  21:00
Avansul la „Prima Casă” rămâne 5%

Băncile vor solicita un avans de minim 25% la creditele imobiliare în euro şi 40% la împrumuturile imobiliare în alte valute, dacă veniturile clientului nu sunt exprimate în moneda respectivă sau nu sunt indexate la acea valută, dar „Prima Casă“ şi refinanţările sunt exceptate de la aceste condiţii. Aceste prevederi sunt prevăzute în noul Regulament privind creditarea, emis de BNR şi publicat în Monitorul Oficial.

În mod paradoxal, Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat săptămâna trecută că BNR nu va impune restricţii la creditele în valută pentru locuinţe prin proiectul de regulament privind limitarea împrumuturilor de consum.

Economistul şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, consideră că aceste măsuri sunt de natură prudenţială. Mai mult, acesta admite faptul că noul regulament penalizează foarte tare creditele în valute exotice, de genul francului elveţian. “E o măsură prudenţială. Este pusă în practică pentru a proteja atât clienţii de ei înşişi, cât şi băncile. De acord, penalizează mai tare creditele în valute exotice, dar asta nu e neapărat un lucru rău. Oricum, avansul de 25% la creditele imobiliare în euro era deja aplicat, deci, din nou, foarte multe noutăţi nu aduce acest regulament. Singurul aspect mai restrictiv este modificarea condiţiilor de creditare la creditele de consum, lucru pe care eu îl consider oarecum necesar”, ne-a declarat Ionuţ Dumitru.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al BNR, Mugur Şteţ, afirmăcă măsurile adoptate în noul regulament nu pot fi considerate restricţii. “BNR nu poate impune restricţii. Noul regulament doar face analiza pe profilul de risc. Pentru cei cu salarii în lei, avansul la un credit în valută este mai mare. Cei cu salariile indexate în valuta respectivă sunt automat mai protejaţi de riscul valutar, deci avansul e mai mic. Acest nou regulament transmite şi mesajul că nu poţi să mai faci creditare doar de dragul cotei de piaţă”, ne-a declarat Mugur Şteţ.

Potrivit noului regulament, pentru creditele imobiliare în monedă naţională, clienţii vor aduce un avans de cel puţin 15%, iar la creditele imobiliare în devize străine pentru care clienţii obţin veniturile în valuta de împrumut, sau indexate la acea monedă, avansul minim este de 20%. Diferenţa este mult mai mare în comparaţie cu împrumuturile imobiliare din Programul “Prima Casă”, unde avansul cerut de bănci este de numai 5%. Banca centrală califică toate celelalte împrumuturi pentru populaţie drept credite de consum. Creditele de consum vor avea o scadenţă de cel mult cinci ani, iar clienţii trebuie să aducă garanţii de 133% din valoarea împrumutată.

Prevederi din noul Regulament de creditare

(1) Valoarea unui credit pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi 85% din valoarea garanţiei ipotecare în cazul creditelor acordate în lei.

(2) În cazul creditelor denominate într-o monedă străină sau indexate la cursul unei monede străine, valoarea unui credit pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi 80% din valoarea garanţiei ipotecare dacă debitorul obţine veniturile eligibile denominate ori indexate la moneda creditului.

(3) Valoarea unui credit pentru investiţii imobiliare acordat unui debitor care nu obţine veniturile eligibile denominate sau indexate la moneda creditului nu poate depăşi 75% din valoarea garanţiei ipotecare în cazul creditelor denominate în euro sau indexate la cursul euro şi 60% în cazul creditelor denominate în alte monede străine ori indexate la cursul unor alte monede străine.

(4) Prevederile alin. (1) - (3) nu se aplică în cazul creditelor pentru investiţii imobiliare garantate integral sau parţial de stat, se arată la articolul 13 din Regulamentul 24/2011 al BNR privind creditele destinate persoanelor fizice. La fundamentarea nivelurilor maxime admise pentru gradul total de îndatorare la creditele de consum se vor utiliza următoarele valori: pentru şocul pe curs de schimb - 35,5% la euro, 52,6% la franc elveţian şi 40,9% la dolar; pentru şocul pe rata dobânzii - 0,6% pentru toate monedele; pentru şocul pe venit - 6%. În cazul celorlalte valute se utilizează valoarea aferentă francului elveţian.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-06-04

TAGURI: prima casaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image