2018-07-18 00:18


„Băieţii deştepţi”, atacaţi la contracte

 |  21:00
„Băieţii deştepţi”, atacaţi la contracte

Proiectul legii energiei electrice şi a gazelor naturale a fost adoptat de Camera Deputaţilor, foruldecizional din Parlament. Amânarea votului final ar fi dus la mari probleme, având în vedere angajamentele luate de România faţă de organismele internaţionale. Actul normativ aduce schimbări însemnate, cele mai relevante referindu-se la limitarea profiturilor companiilor şi la stabilirea programului de liberalizare a preţurilor la energie şi gaze.

“Principalele aspecte vizate de lege sunt alegerea modelului operatorului de sistem independent, deoarece reţeaua de transport de energie electrică este proprietate publică a statului, întărirea rolului Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, definirea clientului vulnerabil atât de energie electrică, cât şi de gaze naturale. Proiectul mai prevede renunţarea etapizată la tarifele reglementate pentru consumatorii finali şi dezvoltarea pieţei concurenţiale de energie electrică în condiţiile suportabilităţii acestor măsuri de către clienţii finali”, a declarat DanielChiţoiu, ministrul economiei, precizează Agerpres.

Ministrul economiei, prezent la votarea legii,i-a asigurat pe deputaţi că până la sfârşitul acestui an nu vor mai exista contracte cu “băieţii deştepţi” din energie.

Profituri de până la 8%

În proiectul acestei legi au fost introduse anumite prevederi care limitează profiturile “băieţilordeştepţi”din energie, a afirmat preşedinteleComisiei de industrii, Iulian Iancu. Astfel,  furnizorulva alimenta un fond special cu sume provenitedin veniturile obţinutecuenergia electrică sau gaze naturale. “Sumele care s-au pierdut pânăacum, anual, s-au pierdut din sumele legate de siguranţasistemului energetic naţional.De acum, aceste sume se duc la siguranţasistemului”, a spus Iancu.

Textul legii prevede că „Fondul pentru securitatea sistemului energetic naţionaleste constituit din contribuţiilefurnizorilor aferente activităţiide furnizare a energiei electrice şi a gazelor naturale. Fondul este constituit din diferenţadintre veniturile realizate din activitatea de furnizare a energiei electrice sau a gazelor naturale şicheltuielile aferente acestei activităţiînmulţitecu 1,08”, se aratăîn proiectul legii. Cu alte cuvinte, sumele ce depăşesc 8% din profit se duc în acest fond.

Această lege cuprinde, de fapt, două acte normative promovate iniţial separat, dar, din cauza lipsei de timp, ele au fost comasate. În acest fel, s-a căutat să se respecte angajamentele luate de România în faţa FMI şi a UE, privind liberalizarea preţului la curent şi gaze şi adoptarea pachetului legislativ de energie adoptat de UE în 2009, prin care au fost promovate noile norme referitoare la piaţa internă a acestui sector. Legea trebuia adoptată până la sfârşitul lui iunie 2012.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-11-29

TAGURI: Daniel_Chitoiu, Iulian_Iancu, legea_energiei, liberalizarea_preţurilor, fondul_pentru_securitate

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova