2018-12-13 03:47


“Băieţii deştepţi”, greu de deconectat

 |  21:00
“Băieţii deştepţi”, greu de deconectat

„Băieţilor deştepţi” din energie li se pregăteşte o viaţă deloc uşoară. După ce Comisia Europeană a început să se intereseze de contractele cu dedicaţie, autorităţile române se gândesc la măsuri care să ducă la o piaţă după reguli comunitare. Rezultatul ar fi dezastruos pentru anumite companii abonate la energie ieftină, dar restul consumatorilor ar plăti preţul corect.

Pentru ca piaţa de energie din România să fie funcţională, ar trebui luate câteva măsuri, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, miercuri, la un forum pe teme energetice. „Trebuie liberalizat preţul energiei electrice, fapt ce se va putea face după adoptarea în legislaţia internă a directivelor europene din pachetul energie-mediu. În plus, trebuie transparenţă pe piaţa de energie”, a precizat Chiriţoiu. Potrivit acestuia, pentru a răspunde tendinţelor de pe piaţă, trebuie introduse contracte pe termen mai lung, dar standardizate. „Lipsa lor generează suspiciuni de ajutor de stat”, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Avantaje şi dezavantaje

Până acum, „băieţii deştepţi” au profitat şi au încheiat contracte avantajoase pentru ei, cumpărând cea mai ieftină energie electrică - cea produsă de hidrocentrale. În acest fel, piaţa a fost pusă în situaţia de a folosi mai mult energie produsă în termocentrale, cotată ca fiind cea mai scumpă. Repercusiunile au fost vizibile pentru toţi ceilalţi consumatori, în special industriali, care au fost obligaţi să utilizeze energie la un preţ mai mare, cu concesinţe asupra costurilor şi preţurilor produselor lor.

Este binecunoscut cazul companiilor Alro Slatina şi ArcelorMittal Galaţi care beneficiază de contracte pe termen lung, la preţuri care sfidează orice concurenţă naţională. Furnizorul este Hidroelectrica. De aceea, Comisia Europeană a început să se intereseze de aceste contracte, ca să nu fie cumva ajutor de stat şi astfel să fie perturbată piaţa internă a Uniunii.

Hidro nu poate face nimic

Hidroelectrica nu poate schimba contractele pentru vânzarea energiei, însă consideră că termenele acestora ar putea fi „prea mari”, a declarat directorul general al companiei, Constantin Trihenea, la conferinţa European Energy Development. „Noi nu avem mijloacele necesare pentru a modifica sau anula contractele comerciale, pentru a obţine preţuri mai bune pentru Hidroelectrica. Termenele sunt, poate, prea mari, în aceste contracte”, a afirmat Constantin Trihenea.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-01-18

TAGURI: retele, deconectat
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...