2018-11-16 05:28


Banca Naţională vrea creştere economică moderată, dar stabilă

 |  21:01
Banca Naţională vrea creştere economică moderată, dar stabilă

România trebuie să pună accent în următorii 10-20 de ani pe macrostabilitate, întrucât lipsa acesteia poate fi chiar un atac la democraţie. Totodată, trebuie să pună accent pe resursele interne, atât cele naturale, cât şi forţa de muncă, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Pe de altă parte, oficialii băncii centrale au declarat că speră ca FMI să oblige Guvernul să modifice Legea insolvenţei, pentru a proteja sistemul bancar.

„Cred că obiectivul principal al României pentru perioada următoare este o creştere economică moderată, echilibrată, sustenabilă, o creştere economică ce creează locuri de muncă. (...) Faţă de trecut, cuvântul sustenabilitate este esenţial, ne trebuie o creştere economică pe o perioadă cât mai îndelungată, o echilibrare a resurselor şi politicilor. Dacă accelerăm creşterea economică în perioadele preelectorale nu facem decât să grăbim declinul în perioadele post-electorale", a afirmat guvernatorul la dezbaterea "Mugur Isărescu şi invitaţii săi" organizată la BNR pe tema perspectivei economiei româneşti. Astfel, şeful băncii centrale spune că este dezirabil un ciclu lung de dezvoltare economică, cu cât mai puţine declinuri, fiind de preferat o creştere economică de 4% pe termen mai lung, “dacă atât poate economia”, decât un avans de 7% pe o perioadă de doar câţiva ani.

Guvernatorul consideră că ar trebui pus accentul pe macrostabilitate, chiar dacă acest termen pare erodat şi mulţi s-au plictisit de el. "Accentul ar trebui să fie exact pe macrostabilitate, pentru că n-am dus-o niciodată la sfârşit sau dacă am mers cu ea la un moment dat am considerat s-o încălcăm, ne-am jucat prea mult cu ea în ultimii 20 de ani şi ne-am creat probleme. Lipsa de macrostabilitate afectează democraţia, aşadar primul accent pentru viitor este nici un pas înapoi de la macrostabilitate în următorii 10-20 de ani. De altfel, nici nu există creştere economică într-un cadru instabil", a spus Isărescu.

Legea insolvenţei îngroapă băncile

Banca centrală se alătură solicitărilor formulate în ultima vreme de instituţiile de credit privind modificarea Legii insolvenţei, întrucât foarte multe companii ar abuza de prevederi şi păgubesc băncile, iar prim-viceguvernatorul Florin Georgescu speră că FMI va impune Guvernului amendarea legii. “Sper ca în acest acord cu FMI să fie introdusă şi o obligaţie pentru a îmbunătăţi Legea insolvenţei, pentru ca nici agenţii economici să nu abuzeze de acestă lege", a spus Georgescu. Acesta a mai afirmat că firmele, cu ajutorul marilor case de avocatură sau a practicienilor în insolvenţă, îşi declară foarte uşor insolvenţa şi astfel păgubesc băncile de sume importante. "Este o mare problemă cu Legea insolvenţei societăţilor comerciale. Deci, societăţile comerciale iau, se duc în insolvenţă, e permisivă, există anumite patern-uri, case de avocatură celebre, care-i învaţă cum să fenteze băncile. Păi atunci băncile mai au încredere în dumnealor, mai ales că bilanţurile nu arată foarte bine? Sunt multe lucruri de natură procedural administrativă care trebuie judecate peransamblu”, a spus Georgescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-24

TAGURI: bnr, isarescu, georgescu, macrostabilitate, flux, crestere
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...