2019-03-21 12:01


Banca centrală respinge solicitarea ARB. BNR: Deţinerea de acţiuni de către bănci la firme nu poate depăşi patru ani

 |  18:04
Banca centrală respinge solicitarea ARB. BNR: Deţinerea de acţiuni de către bănci la firme nu poate depăşi patru ani
BNRnu este de acord cu solicitarea Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) demajorare a perioadei de deţinere de acţiuni de către bănci la unele firme de latrei plus un an, la cinci plus doi ani, pentru că ar deveni o deţinere perpetuăşi în plus termenul este preluat din practica internaţională, a declaratdirectorul adjunct din cadrul direcţiei juridice a BNR, Alexandru Păunescu.

"Cuprivire la perioada de deţinere de acţiuni, ARB a solicitat o perioadă demaximum cinci ani cu o perioadă de prelungire de doi ani. Depăşirea, dinpunctul nostru de vedere, a termenului de trei ani plus unul către şapte ani setransformă într-o deţinere aproape perpetuă de părţi sociale sau acţiuni şiatunci lucrul acesta, fiind întâlnit şi la nivel extern, nu cred că esteposibil să facem derogare de la el", a spus Păunescu, citat de NewsIn.Acesta a declarat că perioada de timp din cadrul acestor reglementări este ceafolosită la nivel internaţional.

Deasemenea, reprezentantul BNR aadăugat că ARB a solicitat relaxareacondiţiilor Regulamentului 3/2008 privind constituirea de provizioane referitorla iniţierea de proceduri judiciare.

"Referitorla limitarea deacordare a noi finanţări de până la 25% din valoareaexpunerii anterioare conversiei, propunerea ARB a fost ca decizia cu privire lasuma maximă să rămână la bancă şi să fie o decizie de afaceri. Răspunsul nostrueste că ar trebui, ţinândcont căne aflăm într-o perioadăderestructurare şi anume în situaţia în care un debitor este cu un picior îngroapă, ca societăţile comerciale să încerce să disperseze riscul şi să creezecondiţii pentru sindicalizarea riscului şi nu pentru a depăşi această limită,pe care noi o considerăm fezabilă", a spus Păunescu. Totodată, el adeclarat că seva discuta cu Consiliul Concurenţeidespreconcentrarea economică, pentru a vedea în ce măsură se poate restrânge timpulnecesar primirii răspunsului de la Consiliul Concurenţei,deoarece acestaeste un proces care consumă foarte mult timp.

"Termenulpe care BNR îl are la dispoziţie pentru analiza fiecărei conversii este prealung, spun cei de la ARB. Aici, din punctul de vedere al BNR, nu poate fi un termenmai scurt pentru că aprobarea pe un plan necesită timp şi nu cred că putem sărenunţăm la aceste 60 de zile", a spus Păunescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-10-20
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...