2018-12-18 19:22


Banca Mondială cere României reforme în sănătate, energie şi transporturi

 |  14:07
Banca Mondială cere României reforme în sănătate, energie şi transporturi

Banca Mondială se pregăteşte să acorde la toamnă 400 de milioane de euro României, dar cere o serie de reforme în domeniul sănătăţii, al energiei şi transporturilor. Între acestea se numără coplata serviciilor medicale, reducerea arieratelor, eliminarea subvenţiilor şi un nou plan pentru companiile energetice.

Potrivit reprezentanţilor Băncii Mondiale, s-au înregistrat progrese importante în implementarea măsurilor de reformă agreate cu România, precum şi în privinţa stabilizării macroeconomice.  

Banca Mondială a acordat în iunie 2011 o tranşă de 300 de milioane de euro şi intenţionează să acorde alte 400 de milioane de euro până la sfârşitul anului 2011, ca parte a celui de-al treilea Împrumut pentru Politica de Dezoltare (DPL 3), care se concentrează pe măsuri menite să îmbunătăţească eficienţa cheltuielilor şi să susţină consolidarea fiscală.

O măsură cerută de Banca Mondială ce trebuie aplicată pentru ca DPL 3 să poată fi finalizat se referă la aprobarea de către Parlament a noii legi pentru coplata serviciilor medicale. Aceasta face parte din măsurile de care este nevoie pentru îmbunătăţirea eficienţei şi pentru reducerea arieratelor în domeniul sănătăţii, spune BM.

În ceea ce priveşte energia, România are de făcut faţă unor provocări critice, apreciază BM. România s-a alăturat Uniunii Europene în ianuarie 2007 implementând o strategie energetică pe care Comisia Europeană a considerat-o atunci exemplară. Totuşi, implementarea ei s-a blocat în scurt timp, odată cu iniţierea dezbaterii referitoare la planurile de comasare a companiilor miniere şi a companiilor de producere a energiei în una sau două mari companii energetice naţionale.

Guvernele au încercat, fără succes, să înfiinţeze aceste mari companii naţionale. Deciziile din martie şi aprilie 2011 ale Curţii de Apel Bucureşti, care au zădărnicit planurile de a înfiinţa Hidroenergetica şi Electra, sunt semne clare pentru guvern că trebuie să-şi schimbe planurile.

În domeniul transporturilor, guvernul a luat recent măsuri semnificative pentru a îmbunătăţi situaţia financiară a întreprinderilor deţinute de stat încurajând planurile de reducere a costurilor. Totuşi, provocările cu care se confruntă sectorul rămân semnificative, trebuind să se plieze reglementărilor europene, de pildă în domeniul ajutorului de stat, să-şi asigure sustenabilitatea financiară, în special în sectorul feroviar, şi să facă investiţii în infrastructură. Banca Mondială discută în prezent cu Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii despre furnizarea de asistenţă în ceea ce priveşte folosirea fondurilor de la UE pentru îmbunătăţirea serviciilor şi asigurarea folosirii eficiente a finanţării publice şi private în acest sector. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-07-20
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...