2018-12-15 09:43


Banca Mondială va finanţa România printr-un nou acord pe doi ani, la care participă FMI şi CE

 |  18:34
Banca Mondială va finanţa România printr-un nou acord pe doi ani, la care participă FMI şi CE

BancaMondială (BM) va acorda asistenţă tehnică şi finanţare României în cadrul unuinou acord care va fi încheiat împreună cu FMI şi Comisia Europeană (CE), celmai probabil pe doi ani, a declarat, marţi, Peter Harrold, directorul de ţarăpentru România al BM.

"Noulacord cu FMI şi Comisia Europeană va fi încheiat cel mai probabil pe o perioadăde doi ani", a spus Harrold, precizând că Banca Mondială va participa prinacordarea de asistenţă tehnică, dar şi finanţare, la fel ca în programulactual. Oficialul BM a precizat că perioada de doi ani reprezintă viziunea FMI,acest aspect nefiind încă discutat cu autorităţile de la Bucureşti. Harrold amenţionat că noul acord cu BM va fi similar celui actual, iar ultimul împrumut,în valoare de 400 milioane de euro, din actualul acord va fi inclus în noularanjament, care va fi încheiat în următoarele luni. El nu a precizat valoareaîmprumutului de la BM, aceasta urmând să fie stabilită în perioada următoare.

Harrolda arătat că încheierea unui acord pe doi ani cu instituţiile financiare va fiinterpretat de către pieţele internaţionale ca un semn de încredere."România este foarte bine finanţată pe partea valutară. FMI finanţeazărezerva valutară, de aceea este nevoie doar de un acord de tip precautionary(preventiv - n.r.)", a spus Harrold. El a menţionat că alte surse definanţare pentru buget, cum ar fi cele de la BM, sunt "binevenite". "Vomcontinua să avem un rol de finanţatori, dar toată lumea a fost de acord că estetimpul să ne îndreptăm privirile de la următorul trimestru şi să avem un planpe o perioadă mai îndelungată, de câţiva ani", a adăugat oficialul BM.

Acordulangajează reforme în patru domenii-cheie

Noulprogram cu Banca Mondială va include reforme în patru domenii-cheie, respectivasistenţa socială, sectorul de sănătate, modernizarea şi simplificareasistemului de taxe, dar şi eficientizarea companiilor de stat. "Reforma înasistenţa socială este foarte complicată şi are un nivel ridicat deineficienţă. Ne vom asigura că cei săraci nevoiaşi vor primi asistenţa de careau nevoie, dar fără a descuraja munca", a explicat Harrold. În ceea cepriveşte modernizarea sistemului de taxe, Harrold s-a referit la numărul marede unităţi la care pot fi plătite, menţionând că dintre cele 300 de oficii depe întreg teritoriul numărul acestora ar trebui să fie redus la 20, dupămodelul altor ţări de aceeaşi mărime. Totodată, el a sugerat că plata taxelorîn România ar trebui efectuată o singură dată pe an, prin sistem electronic,întrucât acest lucru ar putea aduce venituri suplimentare la buget, chiar cupână la 20% mai mult.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-04-11
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...