2017-01-23 12:36


Banca Naţională nu este de acord cu eurobondurile

 |  14:55
Banca Naţională nu este de acord cu eurobondurile

Economistul-şef al Băncii Centrale, Valentin Lazea, a declarat vineri într-o conferinţă de presă că eurobondurile nu reprezintă o soluţie pentru rezolvarea crizei datoriilor. Acesta a  mai precizat că, în momentul de faţă, opţiunea eurobondurilor este una neavenită, deoarece „toată motivaţia pentru reformă a ţărilor din sudul Europei ar dispărea şi nu acesta este scopul”.

Lazea a subliniat că eurobondurile ar putea arunca povara „de pe cei nedisciplinaţi pe cei discipinaţi”, arătându-se împotriva unei astfel de practici. O altă cauză pentru care BNR se arată împotriva eurobondurilor o reprezintă schimbarea tratatelor europene, fapt care ar necesita un proces de durată. „Pentru Grecia, există soluţia ca mesajele pe care politicienii greci nu au tăria să le transmită populaţiei, respectiv cum ar duce-o populaţia în afara euro, luând drahma, deci care sunt pericolele unui asemenea scenariu, să fie transmise clar de către politicieni. Să li se spună foarte clar ce pericole îi paşte dacă ţara lor iese din euro şi să-i întrebe, în aceste condiţii, dacă li se pare prea greu să ia acele măsuri, e adevărat draconice, dar necesare”, a mai spus Lazea.

Emiterea de eurobonduri este văzută de o parte din investitori o metodă potrivită de rezolvare a crizei datoriilor, în contextul în care pieţele ar fi reasigurate că cele mai puternice economii europene îşi asumă răspunderea pentru cele mai slabe. Germania continuă să se poziţioneze împotriva acestei soluţii, în ciuda unui mesaj oferit de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care a declarat că va propune în curând modalităţi de lansare a acestor titluri de valoare. Vicecancelarul german şi totodată ministrul economiei, Philipp Rosler, a reiterat opoziţia Germaniei faţă de eurobonduri după mesajul lui Barroso: ''Spun în mod hotărât „nu” eurobondurilor şi aceasta este poziţia Guvernului Federal al Germaniei''.

Între timp, bursele europene aşteaptă decizii privind situaţia Greciei şi a rezolvării crizei datoriilor din zona euro, volatilitatea indicilor menţinându-se în ultimele şedinţe de tranzacţionare din această săptămână.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-07-25Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image