2018-12-11 13:56


Banca-punte, anunţ la faliment

 |  21:00
Banca-punte, anunţ la faliment

Noul proiect al BNR privind înfiinţarea unei bănci-punte care să ia în administrare băncile cu probleme este un nou semnal în direcţia unui posibil colaps al sectorului bancar, consideră surse din mediul financiar, care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Banca Naţională urmează să definitiveze şi să aprobe reglementările privind funcţionarea unui nou tip de instituţie financiară pe piaţa locală - aşa-numita bridge-bank (bancă-punte) care să poată prelua rapid spre administrare bănci comerciale care intră în dificultate, în caz de nevoie.

Surse din mediul bancar consideră că astfel de „invenţii” (n.r., banca-punte) nu apar decât dacă există temeri privind integritatea sistemului bancar. „Nu ai cum să creezi aşa ceva fără ca măcar ipotetic să fie vreo problemă. Acest anunţ de astăzi (n.r., ieri) este un semnal că oricând, orice bancă poate ceda. Există ceea ce se numeşte teoria semnalelor. Primul semnal a fost atunci când BNR anunţa că va sta cu ochii pe băncile greceşti. Acum această idee cu banca-punte. E clar că ceva se va întâmpla, mai ales dacă se va crea panică. Panica poate distruge o bancă în două zile”, au spus sursele.

Potrivit proiectului BNR, citat de Mediafax, Fondul de Garantare a Depozitelor ar urma să constituie banca-punte şi să o împuternicească să preia, dacă este cazul, o instituţie de credit cu probleme grave de solvabilitate şi lichiditate.

Directorul Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB), Eugen Dijmărescu, susţine însă că FGDB nu este un reglementator, neputând şti cu certitudine care va fi forma finală a proiectului. “FGDB nu este un reglementator. Noi nu putem şti, cu siguranţă, care va fi forma finală în legislaţie. Este un proiect în lucru. Noţiunea de bridge-bank este stipulată în acordul cu FMI de mai mult timp, iar în prezent se lucrează la introducerea ei în legislaţie. Acest tip de organizare a unei bănci există deja în Statele Unite şi în alte ţări europene. Banca-punte este o entitate juridică creată pentru un anumit interval, din părţi ale unei bănci aflate în impas, cu scopul de a-i îmbunătăţi administrarea.  Pentru deponenţi aceasta înseamnă că îşi pot păstra conturile la banca respectivă şi că îşi pot desfăşura operaţiunile normal, iar pentru întreg sistemul bancar, costurile ar trebui să fie mai mici”, a declarat directorul FGDB pentru ziarul “Puterea”.

Blănculescu: Această creaţie este foarte bună

Ionel Blănculescu, analist financiar, consideră că această instituţie a apărut la momentul potrivit, prezenţa ei având un efect benefic asupra clienţilor îngrijoraţi. „Această creaţie este una foarte bună. Dacă o anumită bancă anunţă insolvenţă şi este preluată de o instituţie a statului, atunci clienţii, în opinia mea, vor sta un pic mai liniştiţi decât dacă nu s-ar lua nici o măsură”, ne-a declarat analistul.

Criteriile pe baza cărora o bancă poate fi preluată, încă un mister

BNR nu a precizat deocamdată criteriile pe baza cărora va avea loc o asemenea preluare a băncilor cu probleme grave, respectiv dacă noul mecanism de salvare a unei bănci va fi valabil pentru orice instituţie de credit. Banca-punte va fi o bancă nouă, cu durată de funcţionare limitată, cu gamă completă de servicii autorizate de BNR şi supravegheată de banca centrală. Aceasta va prelua rapid (practic într-un weekend) depozitele şi creditele unei bănci care nu se mai descurcă pe piaţă şi va asigura continuitatea activităţii fără nici o întrerupere a programului normal de funcţionare.

Banca-punte va continua să îndeplinească angajamentele faţă de deponenţi şi va evita întreruperea/solicitarea rambursării anticipate a creditelor în derulare. Obiectivul de bază al acestei noi bănci va fi să găsească investitori privaţi eligibili care să-i preia bilanţul cât mai curând posibil, integral sau parţial, potrivit proiectului, citat de Mediafax.

În sistemul bancar din SUA durata de viaţă a unei asemenea instituţii este limitată la trei ani, însă există şi posibilitatea prelungirii activităţii. Dacă nu se poate găsi cumpărător, portofoliul de active ar putea ajunge la Fondul de Garantare a Depozitelor care să se ocupe de lichidare. Banca-punte este o formulă inventată pentru evitarea unor falimente cu efect perturbator puternic mai ales în cazul unor bănci cu poziţie sistemică.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-03-17
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...