2017-01-23 10:36


Banca rusă de stat Sberbank va cumpăra Volksbank International, cu excepţia subsidiarei din România

 |  15:27
Banca rusă de stat Sberbank va cumpăra Volksbank International, cu excepţia subsidiarei din România

Banca rusă de stat Sberbank va cumpăraVolksbank International (VBI) în baza unui memorandum încheiat de cele douăcompanii, însă operaţiunile din România au fost excluse din tranzacţie,potrivit unor comunicate transmise de instituţiile de credit. VBI înglobează operaţiunile Volksbank din afaraAustriei, din România, Cehia, Ungaria, Croaţia, Slovacia, Slovenia, Serbia,Ucraina şi Bosnia şi Herţegovina. Divizia din România are cea mai mare pondere înactivele companiei, de 4,7 miliarde de euro la sfârşitul lunii martie, fiindurmată de Cehia (2 miliarde de euro), Ungaria (2 miliarde de euro) şi Slovacia(1,4 miliarde de euro).

Astfel, după excluderea diviziei din România, operaţiunile cumpărate deSberbank au active totale de 8,9 miliarde de euro, 311 de sucursale şi circa4.000 de angajaţi pe nouă pieţe, potrivit Bloomberg, care citează rezultatelefinanciare ale băncii de la sfârşitul anului trecut.

La sfârşitul anului trecut, Volksbank avea 547 de sucursale, din care236 în România. În primul trimestru al anului, Volksbank International a renunţatla încă 62 de unităţi, ajungând la o reţea de 485. Numărul anagajaţilorVolksbank România se situa la sfârşitul anului la 1.373, din totalul de 5.362la nivelul grupului. Din cele 236 de sucursale controlate de Volksbank în Româniala sfârşitul anului trecut, 55 erau în regim de franciză.

Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia după active, a semnat joi unmemorandum de înţelegere cu Volksbank care cuprinde "principaliitermeni" ai achiziţionării operaţiunilor din Europa de Est ale grupuluiaustriac, se spune în comunicatele celor două bănci. Tranzacţia reprezintă ceamai mare achiziţie a unei bănci din Rusia în afara fostului bloc sovietic.Volksbank, Sberbank şi ceilalţi acţionari ai VBI, DZ Bank, WGZ Bank şi GroupeBPCE vor să încheie tranzacţia până la sfârşitul acestui an, potrivitcomunicatelor.

Preţul de achiziţie nu este precizat, însă surse apropiate discuţiilorau declarat recent pentru Bloomberg că Sberbank va plăti până la 700 milioanede euro.

Sberbank, care controlează circa jumătate din piaţa depozitelor retaildin Rusia, vrea să-şi extindă prezenţa internaţională pentru a-şi diversificasursele de venit. Creditorul, cu o vechime de 170 de ani, are operaţiuniinternaţionale doar în Belarus, Kazahstan şi Ucrania, care au generat în primultrimestru al anului doar 2,3% din veniturile totale ale grupului.

Potrivit strategiei de dezvoltare, banca rusă vrea să dubleze până în2014 contribuţia operaţiunilor din afara Rusiei la venituri.

Directorul general al Sberbank, German Gref, a declarat într-un interviuacordat în luna aprilie că obiectivul strategic al băncii este să concureze înEuropa Centrală şi de Est cu grupuri precum Raiffeisen Bank International sauUniCredit.

În timp ce bănci precum UniCredit (Italia), Societe Generale (Franţa)sau Raiffeisen (Austria) au o prezenţă puternică în Rusia, instituţiile decredit locale nu s-au extins dincolo de ţările din fostul bloc sovietic.

Operaţiunile din România au avut anul trecut cele mai mari pierderi încadrul VBI, de 31,4 milioane de euro, din cauza creditelor neperformante.Singura divizie internaţională care a mai înregistrat pierderi este cea dinUcraina, cu un rezultat negativ de 10,6 milioane de euro în 2010, în urmadeprecierii unor active.

Volksbank estimează că operaţiunile din România ar putea reveni în acestan pe profit.

Totodată, grupul va continua să închidă sucursale în România, proces începutîn 2010.

La începutul lunii iunie, vicepreşedintele Volksbank România LucianCojocaru declara că reţeaua de sucursale a băncii esteformată din 155 de unităţi teritoriale, iar banca intenţionează să investească înmodernizarea reţelei trei milioane de euro.

Grupul Volksbank a anunţat în decembrie că intenţionează să vândă 51%din VBI, preţul vizat fiind de 1,1-1,2 miliarde de euro. Cotidianul rusVedomosti a anunţat, în aprilie, că Sberbank se află în faza finală anegocierilor pentru achiziţia a 51% din acţiunile VBI. Surse bancare audeclarat la momentul respectiv, pentru Mediafax, că Sberbank vrea să preiatoate activele VBI din Europa Centrală şi de Est, cu excepţia Volksbank România,cea mai mare subsidiară a grupului austriac, pentru a evita consolidareaafacerilor din UE în România.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-03-11Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image