2018-12-19 03:29


Bancherii cred că restricţionarea creditării în valută nu ar avea succes. Reacţie la intenţia BNR de a pune frână împrumuturilor în monede străine

 |  15:29
Bancherii cred că restricţionarea creditării în valută nu ar avea succes.  Reacţie la intenţia BNR de a pune frână împrumuturilor în monede străine
Omăsură de restricţionare a creditării în valută de către Banca Naţională nu aravea succes, mai ales în cazul creditelor ipotecare, dobânzile la creditele înlei fiind mari comparativ cu cele în valută, a precizat ieri directorul adjunctîn cadrul diviziei de retail al OTP Bank, Adrian Chichiţă.

"Personal,cred că o astfel de măsură (de restricţionare a credităriiîn valută -n.r.)nu ar avea succes. Tot creditele în valută vor fi cele carevor prevala în perioada următoare. Nu văd în momentul de faţă ce ar puteadeclanşa o răsturnare de situaţie, să axăm clientela pe credite în lei. Noicredem în continuare în viitorul creditelor în euro în cazul crediteloripotecare. Pentru creditele de consum, probabil că leul poate fiovariantă", a spus Adrian Chichiţă.

Deasemenea, reprezentanţii OTP Bank România susţin că diferenţa dobânzilorpracticate pentru creditele în lei şi cele în valută este mare.

"Creditulipotecar în lei nu este vandabil la dobânzile existente la lei. Ca să putem daun credit profitabil pentru bancă, trebuie să avem o dobândă de 10-12% în lei.Aceasta duce la o diferenţă de 7 puncte procentuale faţă de dobânda la creditulîn euro, ceea ce duce la o rată dublă. În aceste condiţii, scade şi capacitateade împrumut, iar pe de altă parte, riscul valutar devine insignifiant în raportcu faptul că rataeste dublă", a declarat Gabriel Creţu, director canalede distribuţie şi managementul sucursalelor.

Elsusţine că pe termen lung s-ar puteasă iasă în câştig, dar trebuiesăîşi permită acum şi să accepte că de fapt se protejează împotriva unuieuro care se bănuieşte căva creşte, dar dacă nu va creşte, atunciiesîn pierdere cu creditul în lei.

"Problemaprincipală este că aceştia nu se încadrează. Dacă un client vrea un credit de50.000 de euro cu dobânda în lei, ar lua numai 25.000 euro", a spusGabriel Creţu.

BNR vrea să taieapetitul pentru creditele în valută

BNRpregăteşte măsuri speciale, cel mai probabil prudenţiale, de descurajare acreditării în valută pentru persoanele cu venituri în lei, în linie cu tendinţade reglementare existentă la nivel european, a declarat, recent, guvernatorulbăncii centrale, Mugur Isărescu."În primulrând, creditul în valută ar trebui să fie destinat exportatorilor, cărora nu ledai credite în lei, celor care fac investiţii străine. Aici nu avem nici ogrijă pentru dezvoltarea acestui credit, cu atât mai mult cu cât schimburilecomerciale ale României nu numai că au o evoluţie pozitivă, dar sunt principalalocomotivă a ieşirii din criză", a spus Isărescu, citat deMediafax.El a arătat căexportatorii şi cei care fac investiţiistrăine sunt protejaţi împotriva riscului valutar, iar BNR nu are nici un motivsă descurajeze creditarea în valută pentru aceşti debitori."Apareînsă problema debitorilor neprotejaţi, a populaţiei care câştigă în lei. Aşacum apare în comunicat (transmis de BNR săptămâna trecută după şedinţa depolitică monetară - n.r.), pentru acest sector de creditare în valută pregătimmăsuri speciale de descurajare a creditării în valută. Nu pentru toatăpopulaţia, întrucât dacă are câştiguri în valută, atunci de ce să descurajăm?!Ne înscriem în orientarea europeană. La nivel european, inclusiv pornind de laexperienţa României, s-au degajat câteva linii de acţiune", a afirmatIsărescu. Guvernatorul BNR spune cămăsura este cerută acum chiar şi debăncile comerciale.

Înacest context, deciziile BNR ar putea merge chiar până la interzicereacreditului de consum în valută, posibilitate despre care s-a discutat într-oîntâlnire la nivel înalt de la jumătatea lunii martie. La întâlnirea de laAtena au participat şi reprezentanţi ai BNR, alături de cei ai altor băncicentrale din ţările UE nemembre ale zonei euro. În aceeaşi ordine de idei,Banca Naţională a făcut istorie în anii 2005, 2006, 2007 cu „măsurileneortdoxe" destinate limitării creditului. Printre acestea se număra şi limitareavolumului de credite în valută acordate de fiecare bancă la de trei orivaloarea fondurilor atrase. BNR mai are la îndemână şi limitarea gradului maximde îndatorare pentru populaţie. Condiţii de acest tip au mai existat înainte de2007, când rata maximă la un credit de nevoi în euro nu putea depăşi 30% dinveniturile lunare ale solicitantului. Este de reamintit că banca centrală aUngariei a interzis creditele în franci elveţieni.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-10-13
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...