2017-01-21 02:14

ECONOMIE


Bancherii privesc cu îngrijorare noul an

 |  21:00
Bancherii privesc cu îngrijorare noul an

Managerii băncilor nu sunt deloc optimişti cu privire la perspectivele noului an. Pe fondul crizei care este foarte departe de final, bancherii gândesc strategii de supravieţuire şi de adaptare la noile nevoi ale pieţei. Marea îngrijorare se referă la costurile operaţionale pentru întregul sistem bancar, care sunt prea ridicate pentru a fi acoperite de veniturile aflate în scădere.

Preşedintele ARB, Radu Graţian Gheţea, consideră că în 2012 băncile se pot aştepta la o creştere a nivelului creditelor neperformante şi o nevoie crescută de ridicare a nivelului provizioanelor. „Provocarea anului 2012 pentru toţi actorii economici este reducerea vulnerabilităţilor crizei internaţionale, adică identificarea de soluţii eficiente. Criza internaţională a determinat cabanii să fie mai puţini şi mai scumpi, uneori şi mai greu de obţinut, ceea ce a pus deja amprenta asupra sistemelor bancare. În funcţie de impactul viitor şi durata crizei internaţionale, băncile îşi vor adapta strategia de dezvoltare pe piaţa locală. În scenariul persistenţei efectelor crizei, este posibil să asistăm în continuare la creşterea creditelor neperformante, iar băncile vor fi obligate să constituie noi provizioane, ceea ce va eroda profiturile instituţiilor  de credit şi implicit aportul din impozitul pe venit la bugetul de stat. Probabil că în anumite situaţii se va pune problema întăririi bazei de capital”, ne-a declarat Radu Gheţea.

Pe de altă parte,şeful ARB consideră că, în acest an,cursul euro va fi unul stabil. “În anul 2012, leul nu va mai înregistra fluctuaţii mari în faţa euro şi a celorlalte valute. Vom avea o monedă stabilă, cu o evoluţie temperată, fără fluctuaţii masive”,a spus Gheţea.

Bancpost: Cardul de credit va fi produsul anului

În opinia lui Kyriakos Xydis, vicepreşedinte executiv Distribuţie Retail al Bancpost, principala problemă a sistemului bancar în 2012 va fi costul resurselor, dar şi costul riscului.„(...) Optimismul clienţilor Bancpostse aflăla un nivel mai înalt faţăde perioada anterioară, însă la un palier mult sub cel al anului 2008. Cardul de credit are toate premisele pentru a deveni produsul anului 2012. Pe ansamblul sistemului, principalele probleme vor fi generate în 2012 de costul resurselor, care se va menţine la un nivel ridicat, la fel ca şi costul riscului (delincvenţa rămâne la un nivel ridicat, deci costuri mari asociate riscului de credit). Activele nu vor înregistra o dinamică semnificativă, iar în condiţiile presiunii pe marje, veniturile vor continua să scadă. Costurile operaţionale pentru întreaga industrie sunt prea ridicate pentru a fi acoperite de veniturile aflate în scădere. Consolidările pot reprezenta soluţii viabile. Din punctul de vedere al cursului euro,previzionăm că va fi pe acelaşi palier şi în anul 2012,pe fondul stabilizării climatului de risc privind România şi a determinării băncii centrale de a menţine stabilitatea financiară. Anticipăm o variaţie cuprinsă în intervalul 4,2 - 4,4, minimul fiind atins la finalul trimestrului 2”,a declarat Kyriakospentru „Puterea”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-10-02

TAGURI: Sistem bancar 2012, Bancpost, ARBComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image