2018-12-10 21:50


Băncile din România cer un nou acord cu FMI

 |  21:01
Băncile din România cer un nou acord cu FMI
Alina Oprea

Majoritatea băncilor din România consideră oportună continuarea acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), din perspectiva stabilităţii financiare, potrivit unui sondaj efectuat de compania de audit şi consultanţă EY România în baza unui parteneriat cu Asociaţia Română a Băncilor (ARB). Astfel, 68% dintre respondenţi consideră oportună continuarea acordului cu FMI, în timp ce 32% s-au declarat împotrivă. Sondajul „Barometrul bancar, instrument de informare al bancherilor“ a fost realizat prin intermediul unui chestionar derulat cu conducerile băncilor membre ale asociaţiei, la care au participat bănci totalizând o cotă de piaţă în funcţie de active de aproximativ 90%.

O misiune tehnică a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale este prezentă de marţi la Bucureşti, până pe 26 mai, pentru discuţii tehnice privind reformele fiscale prevăzute în Codul Fiscal, inclusiv reducerea TVA, precum şi planul de măsuri de reformă în economie, angajamente prevăzute în programul cu instituţiile financiare internaţionale.

Al treilea acord încheiat cu instituţiile financiare internaţionale în 2013, de tip stand-by, în valoare de 4 miliarde euro, expiră pe 27 septembrie, cu posibilitatea ca România să nu încheie toate reformele la care s-a angajat. Reprezentanţii Fondului se aşteaptă ca o parte dintre obiectivele asumate să fie atinse, iar pentru acest lucru Guvernul să găsească soluţii pentru rezolvarea unei părţi dintre probleme, astfel încât programul să poată fi evaluat înainte de a expira. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat la finalul săptămânii trecute că Guvernul ar putea lua în calcul continuarea parteneriatului cu insituţiile financiare internaţionale dacă actualul acord se încheie cu succes în toamnă, însă ar dori unul mai flexibil, pe modelul polonez.

De asemenea, potrivit aceluiaşi sondaj, băncile estimează o creştere a cererii pentru credite imobiliare şi de consum, în acest an, scrie Mediafax. Astfel, 90% dintre bănci anticipează o creştere a cererii pentru credite imobiliare, şi 80% pentru credite de consum. Una din patru bănci estimează chiar o creştere semnificativă a creditării imobiliare.

„Procentul băncilor care se aşteaptă la o creştere a cererii de credite imobiliare s-a dublat faţă de 2014“, se arată într-un comunicat al ARB.

Cadrul legislativ al insolvenţei rămâne principalul aspect care descurajează creditarea, consideră 95% dintre bănci. Băncile anticipează, de asemenea, o dezvoltare uşoara a cererii de creditare din partea firmelor, dar şi a cererii pentru produse de hedging.

Barometrul Bancar a fost efectuat în baza unui chestionar derulat cu conducerile băncilor membre ale ARB, la sondaj participând instituţii de credit totalizând o cotă de piaţă în funcţie de active de aproximativ 90%.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-20

TAGURI: banca, acord, fmi, arb, cerere, credit, imobiliar
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CROCODIL DE TABLA
20 Mai 2015

Bancilor si Masonul ISARESCU , mai face-ti un inprumut de bani , cit o garnitura de tren . Si pe urma sa platim noi si copii toata viata . Dar garnitura sa intre in tara , pe hirtie prin internet .
CROCODILUL FLAMAND
20 Mai 2015

"BANCILE DIN ROMANIA"...CARE NU MAI SUNT ROMANESTI............LA FEL CA INDUSTRIA DIN ROMANIA...........MULTINATIONALELE DIN ROMANIA...........PROPRIETATILE SI TERENURILE DIN ROMANIA....IDEM......SI ULTIMUL PE LISTA CU VOIA DUMNEAVOASTRA.........VA IA SI RESURSELE NATURALE....PRIVATIZATE PE UNDOLAR.....HAHAHA V-AM CIURUIT FRAIERILOR....STATUL DE DREPT.....BLA BLA BLA.....JUSTITIA INDEPENDENTA......HA HA HA.....V-AM CIURUIT....BANII VOSTRI SUNT AI NOSTRI....IN DUBAI....
RAI
21 Mai 2015

Vin iar acesti criminali de la fmi sa distruga tara cu ajutorul slugii isarescu mugur sa puna iar taxe,astia trebuie arestati cum au pus piciorul in romania de ce nu intreaba ziaristii ce au facut cu 20miliarde euro cati bani a dat romania inapoi cu dobanda,de ce le da de munca la niste functionari straini si cum isi permit acesti nenorociti sa dea ordine de distrugere a tarii cum a pus o acciza la benzina care nu exista nicaieri in europa si cum vor sa distruga noul cod fiscal multa m acestor nenorociti si slugilor lor isarescu si gruparea de crima organizata=parlamentul romaniei
Random imageUltimele stiri


loading...