2019-02-20 01:15


Băncile se vor “răzbuna” pentru darea în plată. Analistul Ilie Şerbănescu crede că avansul la creditele ipotecare va fi mărit drastic după aprobarea legii în Parlament

 |  21:01
Băncile se vor “răzbuna” pentru darea în plată. Analistul Ilie Şerbănescu crede că avansul la creditele ipotecare va fi mărit drastic după aprobarea legii în Parlament

Proiectul Legii dării în plată continuă să işte zilnic controverse. Analiştii financiari, consultaţi de ziarul PUTEREA, spun că dacă legea va fi aplicată, băncile se vor „răzbuna” pe clienţi şi vor mări avansul la credite, astfel că foarte puţini vor mai putea lua un credit cu ipotecă. Soluţia, spun analiştii, ar fi creditele pentru companii. De altfel, Banca Centrală Europeană a transmis, la solicitarea BNR, o opinie privind legea dării în plată, în care a avertizat că aceasta compromite siguranţa juridică, poate naşte probleme privind disciplina la plată, dar poate afecta şi încrederea investitorilor străini şi stabilitatea sistemului bancar. Aprobarea Legii dării în plată, retrimisă de preşedintele Iohannis pentru a fi rediscutată în Parlament, urmează să întâmple chiar în aceste zile, Camera Deputaţilor fiind for decizional. Proiectul a fost dezbătut luni în Senat, după ce anterior, duminică, sute de persoane au participat, în Capitală, la un marş pentru susţinerea legii dării în plată şi împotriva conducerii BNR, care s-a opus proiectului în forma actuală, în semn de protest oamenii aruncând cu monede pe treptele din faţa Băncii Naţionale a României.

“Băncile, care sunt total împotrivă, au şi ele părticica lor de dreptate. Lucrurile sunt complicate. Legea atacă băncile într-un punct care nu este principala lor problemă. Băncile practică în România marje de dobânzi care nu există în lume. De când sunt ele aici, au practicat marje de dobânzi de la 6 la 9 puncte procentuale. Ele sunt, de regulă, de 1-2 puncte procentuale. Marjele au scăzut în toată lumea. La credite sunt marje de 3-4 puncte procentuale. Este imens. Cu neruşinare, băncile justifică această marjă cu aşa-numitul ‘risc de ţară’. Ele se pretind bănci româneşti, înscrise juridic în România. Dacă ar fi dat creditele în afara României era altceva. E risc de ţară, nu îţi convine, ce mai cauţi aici? Faţă de acest lucru ar trebui să protestăm”, a declarat, pentru PUTEREA, analistul financiar Ilie Şerbănescu.

În opinia sa, dacă se aplică legea, băncile se vor răzbuna mărind avansul, fără să mai putem lua credit cu ipotecă, pentru că legea în cauză asta vizează, doar ipoteca.

„Problema fundamentală a băncilor e că îşi bat joc de economie. Ele aplică aceste marje cămărăreşti pentru creditele corporate, de afaceri. Ce afacere mai poate exista cu o asemenea rată de profit încât să poată fi rambursat? Nu ştim ce va ieşi cu legea asta. După cât ţine Isărescu cu băncile, lui nu i-ar conveni să fie aprobată legea. Dacă nu se aprobă legea, va duce la avântul creditării. Şi Isărescu ştie asta. Noi nu avem nevoie să crescă consumul, ci avem nevoie de credite pentru companii. Să îmi pun eu gaj o casă ca să iau o maşină? Asta e ruină!”, consideră Ilie Şerbănescu.

Critici de la Bruxelles

Potrivit unui raport al CE, punerea în aplicare a legii dării în plată în forma sa actuală poate genera un risc sistemic pentru sectorul bancar, prezintă un risc major pentru evoluţia macroeconomică şi ar putea avea un impact negativ asupra cererii interne, precum şi asupra încrederii consumatorilor şi a investitorilor. "Un risc major de înregistrare a unei tendinţe descendente a evoluţiilor macroeconomice este eventuala punere în aplicare a legii privind darea în plată, în forma sa actuală. Astfel cum a fost aprobată iniţial de parlament, legea reprezintă o provocare serioasă la adresa stabilităţii sectorului bancar şi ar putea avea un impact negativ asupra cererii interne, precum şi asupra încrederii consumatorilor şi a investitorilor", se arată în Raportul de ţară al României pentru 2016, document de lucru al serviciilor Comisiei Europene.

Documentul nu constituie poziţia oficială a Comisiei şi nu aduce atingere unei astfel de poziţii. Raportul notează că aplicarea retroactivă a legii privind darea în plată pentru stocul existent de împrumuturi, astfel cum se prevede în forma actuală a legiI, poate constitui o provocare pentru mai multe instituţii de credit şi poate antrena, în viitor, o activitate de creditare mai redusă. Totodată, ridică motive serioase de îngrijorare privind securitatea juridică şi stabilitatea sectorului financiar.

"Dacă va fi adoptată din nou de către Parlament în forma sa originară, legea privind darea în plată poate genera un risc sistemic pentru întregul sector bancar, cu riscuri pentru stabilitatea sectorului financiar şi cu implicaţii asupra întregii economii", subliniază raportul.

De asemenea, serviciile Comisiei apreciază că punerea în aplicare a legii privind clauzele abuzive din contractele de credit, în cazul în care nu este asigurată uniformizarea jurisprudenţei instanţelor, reprezintă un alt aspect vulnerabil.

Isărescu: “Se creează confuzie în societate!”

La rândul său, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat săptămâna trecută că legea dării în plată, prezentată de către iniţiatori, pe rând, ca o lege socială, a dreptăţii sau ca o lege economică, a creat o confuzie foarte mare în rândul societăţii, care nu trebuie lăsată să persiste. "Cum să nu spui că nu este confuzie în societatea românească sau, cel puţin, în media, dacă o lege care a fost prezentată ca fiind socială, după ce s-a văzut că nu sunt 800.000 de persoane care intră sub incidenţa ei, că toate creditele ipotecare abia dacă sunt 400.000, devine pe rând o lege a dreptăţii - dacă este o lege a dreptăţii, înseamnă că sunt şi legi strâmbe - devine apoi o lege a haiduciei, asta e şi mai interesant", a afirmat Isărescu.

El a tradus termenul de haiduc în engleză (outlaw), care înseamnă "în afara legii", astfel că legea dării în plată ar fi "o lege în afara legii". "Cel mai tare mi se pare faptul că această lege a devenit o lege economică. În anul 1991 nu intrai la ASE dacă nu ştiai că legile economice sunt legi obiective, că acţionează în afara voinţei oamenilor, şi dacă nu făceai deosebirea clară între o lege juridică, trimisă în Parlament, şi o lege economică. Ba mai mult de atât, ca să îmi vărs năduful pe confuzie, ideea aceasta, gogomănia asta cu legea economică o promovează chiar un tânăr docotor, categoric ajuns doctor printr-o eroare şi sper că se va corecta această eroare. Păi o să spunem că şi legea cererii şi ofertei, care e lege economică, o face Parlamentul, dacă într-o asemenea discuţie", a adăugat Isărescu.

El consideră că astfel de confuzii nu trebuie lăsate să persiste în societate. "Eu cred că, dacă lăsăm asemenea confuzii să persiste şi să fie învârtite la nivelul societăţii, ca legi economice, mâine aflăm că nu există nicio legătură între productivitate şi salarii, iar poimâine se dă o lege prin care se spune că nivelul de trai din România trebuie să-l depăşească pe cel din Germania şi atunci poate ne trezim. Nu trebuie să uităm, confuzia este primul pas spre disoluţia oricărei ordini de drept. Ultima chestie extrem de nărăvaşă, mai mult decât o lege a dreptăţii, este o lege a eliberării din sclavie, aşa am citit pe undeva. Ce cred oamenii ăia din exterior despre noi?", a punctat guvernatorul băncii centrale.

Avertisment pentru bănci

Isărescu a menţionat că băncile şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB) au o mare parte din vină pentru că s-a uitat "definitiv" care sunt bazele activităţii bancare. "Dacă nu reuşim să spunem că, în momentul în care plăteşti în natură, ca şi cum ai reveni la troc, şi că după cei cu cheile la casă pot să vină cei cu cheile la maşină, cei cu frigiderul pe care l-au folosit un an, îl aduc înapoi în plată, facem un depozit de frigidere şi maşini de spălat în holul băncii, în partea cealaltă mai facem şi un ţarc pentru animale. Eu exagerez, bineînţeles, dar cred că avem cifrele astea extraordinare şi observăm că ele sunt contestate, cei care sunt în ofensiva asta ne spun de dimineaţa până seara că Banca Naţională nu şi-a făcut datoria. Păi datoria ei principală este să asigure ţării o monedă stabilă, credite din belşug, pentru cine poate să ia credite, cu dobânzi rezonabile. În momentul când atingi aceste obiective avem alte sarcini, să protejăm”, a mai spus guvernatorul BNR.

Şeful băncii centrale a combătut însă ideea că băncile nu-şi asumă riscuri, spunând că activitatea bancară, prin esenţa ei, este o activitate de risc, că bancherul trebuie să aibă grijă "ca de ochii din cap" de depozitele pe care le are în administrare. "Dacă întârzie o singură oră cu plata depozitelor ajunse la scadenţă sau la cerere, se creează panică, iar banii aceia nu-i ţine în seif, jos, ci îi plaseasă şi ăsta este un risc, pentru că creditul este o privire în viitor şi oricine poate să greşească aici", a arătat guvernatorul.

Isărescu a relatat o conversaţie cu un coleg de la Frankfurt pe legea dării în plată, după ce BNR a înştiinţat Banca Centrală Europeană despre acest proiect de lege, care s-a arătat foarte surprins de cum poate trece o asemenea lege, care se plasează în contradicţie cu Codul Civil, cu legile bancare şi cea a Băncii Naţionale, prin derogări multiple. Bancherul străin a concluzionat, după ce a întrebat dacă cei care au iniţiat proiectul au lucrat în vreo bancă sau au dat vreun credit şi a primit un răspuns negativ, că, de fapt, probabil au luat credite şi nu mai vor să le plătească.

“Nu ştim ce va ieşi cu legea asta. După cât ţine Isărescu cu băncile, lui nu i-ar conveni să fie aprobată legea. Dacă nu se aprobă legea, va duce la avântul creditării. Şi Isărescu ştie asta. Noi nu avem nevoie să crescă consumul, ci avem nevoie de credite pentru companii. Să îmi pun eu gaj o casă ca să iau o maşină? Asta e ruină!”

Ilie Şerbănescu, analist economic


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-02-29

TAGURI: lege, dare, plata, piperea, isarescu, bnr, ilie, serbanescu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


MAFIA IN FLOARE - COLABORARE
29 Feb 2016

JOS MAFIOTUL SEF AL BANCILOR ISARESCU . EL A DAT BANI si CONTURI , LA MAFIOTI BANDITI HOTI MILIONARI DE CARTON . SA FIE DUS PRIMUL PE STADION .
DENISS
01 Mar 2016

Pai daca bancile maresc avansul cine mai ia credite?
UN DEPUNATOR
01 Mar 2016

Problema este aceea ca bancile vor fi mai atente cui acorda credite. Daca vor creste foarte mult avansul vor pierde pe linia creditarii, caci din acestea, prin dobanzi si comisioane au de castigat si bancile. Pana acum bancile s-au invatat sa castige in orice situatie, acum vor trebui sa tina cont si de clienti, pentru ca in timp vor pierde toti mai multi clienti. Daca dobanda acordata la depuneri este tot mai mica si imi ia si din suma depusa pentru comisioane, atunci tot mai multi isi vor tine banii la saltea.
CREDIT MIC
01 Mar 2016

Ziceti ca Putin e rau ca ii trateaza ca pe rahati ? Profita de orice pentru a induce frica in oamenii , iar zmeul de la BNR ii ocroteste .
SAILOR
01 Mar 2016

Foarte bine ca vor inaspri creditarea, ar fi foarte bine ca bancile sa nu mai dea credite aiurea...
CROCODILUL FLAMAND
03 Mar 2016

YON68///DEJA E TARZIU,BANII S-AU FURAT SI ACUM A RAMAS CIRCUL...TE ENERVEZI DEGEABA EU UNUL AM RENUNTAT SA MAI AM PUNCTE DE VEDERE CU BANCHERII ASTIA...PRECUM VEDE TOATA LUMEA ASTIA FAC DOAR CE VOR EI...SI NU DAU SOCOTEALA LA NIMENI...CE ROST ARE SA MAI ITI BATI CAPUL
Random imageUltimele stiriSTARBAG
loading...