2018-11-18 12:35


Băncile vor scăpa de faliment cu banii propriilor deponenţi bogaţi

 |  18:18
Băncile vor scăpa de faliment cu banii propriilor deponenţi bogaţi

Găurile băncilor mari nu vor mai putea fi acoperite doar din banii statului, iar soluţia pentru a evita un dezastru este aceea de a folosi la recapitalizare o parte din depozitele negarantate, susţine guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Oficialul a argumentat că deponenţii şi-au asumat riscuri când au căutat dobânzi mari, cum ar fi în cazul Bank of Cyprus.

“Se prăbuşeşte o întreagă economie dacă închizi o bancă mare şi dacă vrei s-o stabilizezi cu bani de la buget ai nişte costuri enorme. Şi apoi de ce să plătească contribuabilii? Ai un atac la democraţie. De ce să nu plătească acţionarii şi cei care au beneficiat de dobânzi de 5% ca deponenţii de la Bank of Cyprus?”, a declarat Isărescu, la un seminar organizat la BNR. El a adăugat că în România nu avem bănci mari în comparaţie cu cele din afară, însă avem bănci mari în comparaţie cu economia.

Declaraţia guvernatorului susţine practic noul mecanism creat de UE prin care să fie realizată salvarea băncilor cu probleme. Pe lângă acţionari, vor plăti şi deponenţii negarantaţi, adică cei care au mai mult de 100.000 de euro în conturi la banca falimentară. Un exemplu despre cum funcţionează acest sistem este cel din Cipru, unde autorităţile, sub ghidajul UE, au închis Laiki Bank şi au mutat deponenţii asiguraţi la Bank of Cyprus. Cei neasiguraţi au fost făcuţi acţionari cu forţa, după ce depozitele au fost tăiate.

Dezamăgirile guvernatorului

Pe de altă parte, Mugur Isărescu a mărturisit că a supraevaluat masiv şi dureros capacitatea administrativă a României de a absorbi fondurile europene. "Inclusiv eu am supraevaluat masiv şi dureros pentru mine, capacitatea administrativă a României de a absorbi nişte bani gratis. Şi acum mă întreb, dar nu vreau să rămân în faţa dumneavoastră ca un tip ridicol, cu această întrebare, cum de nu reuşim să accesăm nişte bani gratis, când avem atâta nevoie de ei la nivel micro, vorbim de subcapitalizarea întreprinderilor. De aceea nu le dau băncile bani. Nu au bază de capital", a spus guvernatorul BNR. Potrivit acestuia, istoric, capitalizarea s-a făcut prin acumulare primitivă de capital. "Asta durează decenii. Vorbim de lipsa capitalului românesc şi astăzi. Citim că nu avem bănci cu capital românesc. Capitalul este floare la ureche? Îl creează cineva? ... e muncă, economisire, dar putem, avem aceste fonduri europene care ar putea să ajute la crearea capitalului românesc. Uitaţi că nu le-au accesat. Nu încerc să dau răspunsuri, pentru că nu am reuşit. La nivel macro putem să asigurăm din aceste fonduri o rezervă fără să ne împrumutăm, să dăm înapoi banii pe care i-am împrumutat fără să creăm mari tulburări şi telenovele: Ce se va întâmpla când România va da banii înapoi? Uitaţi că am dat vreo câteva miliarde de euro bani înapoi în această jumătate de an şi nu cred că a simţit cineva, dar telenovela continuă", a explicat Mugur Isărescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-18

TAGURI: isarescu, banca, depozite, deponenti, bnr
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...