2017-01-24 03:10


Băncile austriece vor limita creditarea în România

 |  16:41
Băncile austriece vor limita creditarea în România

Preşedintele Traian Băsescu a cerut băncilor europene să îşi menţină expunerea în România. Viena le solicită însă propriilor instituţii de credit să îşi limiteze creditarea în Estul Europei.

Băncile austriece vor fi nevoite să limiteze creditarea în ţări precum România, Ungaria, Ucraina sau Bulgaria, potrivit regulilor impuse de autorităţile de la Viena, care doresc să menţină actualul rating al ţării, scrie Bloomberg, citat de money.ro. Sucursalele Erste Bank, Raiffeisen Bank şi Bank Austria, deţinută de UniCredit, vor acorda împrumuturi în funcţie de nivelul depozitelor din ţările gazdă, a anunţat  banca centrală a Austriei.

Aceste reguli vor limita capacitatea băncilor de a acorda credite pentru a susţine creşterea economică din ţările din estul Europei. „Este sigur că disponibilitatea creditelor va fi afectată”, a declarat, pentru Bloomberg, Christian Keller, analist Barclays Capital.

Băncile austriece au împrumutat în estul şi centrul Europei în jur de 266 miliarde de dolari, echivalentul a 70% din PIB-ul Austriei. Viena se teme acum că va fi nevoită să recapitalizeze băncile care au suferit pierderi în estul Europei. Această situaţie a determinat creşterea costurilor de refinanţare ale Austriei şi au pus în pericol ratingul de credit al ţării.

În România, băncile austriece deţin 31,5% din activele sectorului bancar.

Băncile occidentale s-au angajat în 2009, prin Iniţiativa Viena, să continue finanţarea subsidiarelor est-europene din ţări precum România şi Ungaria. Angajamentul băncilor, coordonat de FMI şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, a avut un rol esenţial pentru evitarea colapsului economic în Europa de Est, în 2008 şi 2009.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-02-02Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


DIACONU GABRIELA
23 Noi 2011

nici n ar trebui sa existati in romania luati va catrafusele si ,,automatele" si dati drumul in tara voastra nu va bateti joc de noi hooooooooooooooooooooooo,
Random image