2018-12-14 21:29


Băncile fac bani şi din sărăcie

 |  21:00
Băncile fac bani şi din sărăcie

Criză, criză, dar băncile tot fac profit. Ceva mai mic decât altădată, dar nu de neglijat. Aceasta, în condiţiile în care ultimul an a fost poate cel mai dificil din punct de vedere economic şi în ciuda faptului că activitatea de creditare a fost aproape inexistentă. Analiştii explicăaceste profituri prin câştigurile obţinute de bănci de la clienţii persoane fizice şi juridice care au contractat credite în anii de „boom”, dar şi prin operaţiunile pe care băncile le derulează în mod independent acţiunii de creditare.

În prima jumătate a anului curent, ING Bank România a înregistrat un profit brut de 65 milioane de lei, în creştere cu 8% faţă de anul anterior, rezultatul fiind marcat de reducerea costului cu provizioanele de risc, pe fondul îmbunătăţirii profilului de risc al portofoliului de credite, şi de creşterea veniturilor din operaţiunile cu clienţii.

În aceeaşi perioadă, OTP Bank România a înregistrat un profit net de 22,9 milioane de lei (157 milioane forinţi maghiari). BRD-Groupe Societe Generale se alătură şi ea grupului de bănci cu profit pe timp de criză, cu un profit de 282 milioane de lei. De asemenea, venitul net bancar a ajuns la 1,6 miliarde lei, iar profitul brut din exploatare a fost de 914 milioane lei. În acelaşi timp, costul net al riscului a scăzut cu 8% faţă de primul semestru din 2010.

BCR a înregistrat la rândul ei un profit net, pentru intervalul ianuarie - iunie 2011, de 158,2 milioane de lei (37,8 milioane de euro), în scădere cu mai mult de jumătate faţă de primul semestru al anului 2010, cauza fiind venitul operaţional net scăzut şi provizionării încă ridicate. Activele totale ale băncii sunt în creştere cu 3,5% (sau 2,43 miliarde de lei) faţă de sfârşitul anului 2010, până la 72,3 miliarde de lei la 30 iunie 2011, reprezentând astfel cea mai ridicată valoare înregistrată vreodată de BCR, toate acestea reuşite, în mod paradoxal, într-o perioadă foarte dificilă din punct de vedere economic şi financiar.

De menţionat că toate aceste rezultate financiare pozitive au fost obţinute în condiţiile în care băncile din România au plătit de două ori mai puţini bani la buget în prima parte a anului, conform datelor publicate de zf.ro.  

 Blănculescu: Băncile pot face bani şi pe cont propriu

Analistul financiar Ionel Blănculescu explică profitul băncilor prin volumul mare de credite corporate şi prin numărul mare de credite retail aflate în curs de plată.

“Profitul băncilor este unul istoric. Aici nu e vorba doar de creditele retail, cele pentru populaţie, ci şi de creditele corporate. Băncile, de asemenea, pot să facă bani prin operaţiuni pe cont propriu, cum ar fi vânzarea şi cumpărarea de valută. Oricum, este de menţionat că ei sunt acum în perioda de provizionare. Adică, de fiecare dată când un credit este declasificat, adică i se scade ratingul, banca este obligată să provizioneze respectivul credit de la 0 la 100% din valoarea lui”, ne-a declarat analistul financiar.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-08-24
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...