2017-01-16 15:11

ECONOMIE


“Băncile nu pot scoate din ţară capitalurile deja aduse”

 |  17:33
“Băncile nu pot scoate din ţară capitalurile deja aduse”

Băncile nu pot scoate din România capitalurile deja aduse, care sunt practic încorporate în băncile locale, a declarat, joi, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Cristian Popa, la conferinţa “Analysing Romania's future economic potential”, organizată de grupul “The Economist”.

El a explicat că, în România, comparativ cu alte state europene, rata de adecvare a capitalului de nivel 1 este foarte apropiată de rata de solvabilitate, ceea ce înseamnă că în capitalul total al băncii, capitalul subscris şi vărsat reprezintă cea mai mare parte, iar împrumuturile subordonate (capitalurile de categoria 2-a) sunt foarte puţine. ”Capitalul subscris şi vărsat nu poate fi repatriat decât cu acordul supraveghetorului (BNR - n.a.). Capitalurile deja aduse în România nu pot fi scoase din ţară pentru că, practic, sunt încorporate în băncile locale. Acesta este un element foarte bun de stabilitate a sistemului”, a spus viceguvernatorul BNR.

Popa a menţionat că ar putea exista anumite limite la nivel agregat pentru ţările din Europa de Est membre ale Uniunii Europene (UE) în materie de noi fluxuri de finanţare din partea băncilor-mamă.

”Eu nu văd ţările ca fiind egale în interiorul acestor limite. Sper ca fluxurile pentru România să fie în linie cu nevoile de finanţare ale afacerilor care vor genera potenţial de creştere. Corporaţiile de mari dimensiuni, şi în anii în care dezintermedierea financiară a fost manifestă (finele lui 2008, 2009, 2010), au putut să se împrumute în condiţii bune, ca volum şi ca nivel de dobândă, direct de la băncile-mamă”, a mai spus oficialul BNR.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-02-25Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image