2017-01-19 21:51

ECONOMIE


Bani din vânătoare

 |  15:46
Bani din vânătoare

Regia Naţională a Pădurilor (RNP) Romsilva a încasat peste 1,3 milioane de euro din acţiuni de vânătoare, în primele nouă luni din 2011, deşi în acest an a pierdut 153 de fonduri de vânătoare prin aplicarea noii legislaţii din domeniu, a declarat directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP)-Romsilva, Valerian Solovăstru. “Am realizat din acţiuni de vânătoare peste 1,3 milioane de euro şi încă 728.000 lei, la nouă luni, şi estimăm că vom obţine în jur de 3 milioane de euro pâna la finele anului din această activitate, ţinând cont că acum suntem în plin sezon de vânătoare.

Am pierdut în acest an 153 de fonduri de vânătoare prin aplicarea noi legislaţii în domeniu, dar estimăm că vom reuşi să acoperim prin compensare, diferenţa până la 5,5 - 5,6 milioane euro, cât încasam anual din vânătoare, prin taxa de arendă pe care o vom încasa în condiţiile nu vom avea cheltuieli cu fondurile retrocedate. Eu cred că va creşte profitul în această zonă”, a subliniat şeful Romsilva, precizează Agerpres. În prezent RNP-Romsilva mai are în administrare în jur de 280 de fonduri de vânătoare.

Directorul general al regiei a subliniat că veniturile totale ale Romsilva sunt susţinute 78% din vânzarea lemnului şi doar 22% reprezintă încasările din alte activităţi. “În primele nouă luni ale anului veniturile Romsilva au mai fost susţinute din valorificarea unei cantităţi de 165 de carne de vânat şi a 26.700 bucăţi vânat viu, respectiv fazani şi iepuri, dar şi din vânzarea a 5.600 de tone de fructe de pădure, 452 de tone de peşte din păstrăvăriile proprii, 612 tone de ciuperci şi 857,3 tone de plante medicinale”, a adăugat Solovăstru. Acesta a precizat că, deşi, 2011 a fost un an mulţumitor pentru mure, măceşe şi porumbe, nu a fost prea bun pentru cele mai valoroase specii de arbuşti, respectiv zmeură şi afine.

“Pe partea de fructe de pădure, cantitativ stăm mai bine decât anul trecut, dar nu şi valoric, pentru că afinele şi zmeura, cele mai valoroase specii de arbuşti, au fost calamitate de îngheţurile târzii şi ploile din primăvară”, a subliniat Valerian Solovăstru.

Potrivit sursei citate, Romsilva nu deţine spaţii de procesare pentru fructe de pădure, decât patru locuri pentru refrigerat. De asemenea, fabrica de sucuri naturale de la Piatra Neamţ a fost închisă operaţional, în prezent conducerea regiei fiind în căutarea unui investitor pentru repornirea ei. “Am vândut tot ce mai aveam pe stoc la fabrica din Piatra Neamţ către Italia, iar în prezent suntem în discuţii şi cu un partener din Italia şi cu unul din Israel poate găsim o soluţie să o repunem în funcţiune pentru că este o investiţie destul de consistentă”, a menţionat şeful Romsilva.

Veniturile regiei la nouă luni au fost de 991 milioane de lei, în creştere cu 19 procente faţă de estimări, iar pentru tot anul este prognonzată o creştere cu 25%. În primele nouă luni, profitul regiei a sărit la 52,4 milioane lei, faţă de o estimare de numai 12 milioane de lei.

RNP-Romsilva funcţionează din 2010 sub autoritatea Ministerului Mediului şi Pădurilor şi administrează 3,5 milioane hectare de pădure proprietatea statului şi aproape un milion de hectare de pădure din proprietate privată. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-08-01Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image