2017-01-20 08:06

ECONOMIE


Bani pentru mediu din gunoaie

 |  18:31
Bani pentru mediu din gunoaie

“Gunoiul” va subvenţiona programele derulate prin Fondul pentru mediu. Taxele care alimentează Fondul vor fi majorate, dar numai pentru cele referitoare la deşeuri. De fapt, ţinta principală este asigurarea sumelor necesare pentru susţinerea proiectelor derulate de Administraţia Fondului pentru Mediu. Ca să meargă treaba bine, vor fi majorate şi salariile angajaţilor.

Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP) preconizează introducerea unor taxe extrem de mari pentru depozitarea deşeurilor, scopul fiind de a asigura fondurile necesare derulării programelor de protecţia mediului, dar şi atingerea unor ţinte de colectare selectivă. Ultimele date oficiale furnizate de Eurostat, pentru 2009, arată că România a recuperat doar 1% din deşeurile municipale generate, iar 99% din cantitate a fost eliminată prin depozitare, în timp ce media europeană a deşeurilor municipale depozitate a fost de 38%.

Din 2010, autorităţile locale trebuiau să plătească pentru neîndeplinirea programului de diminuare a cantităţii deşeurilor depozitate, taxa fiind de 100 de lei/tona de deşeuri nerealizată de program; diminuarea se face prin recuperarea deşeurilor ce pot fi utilizate în alte scopuri. Există cazuri în care primăriile nu au organizat serviciul de salubrizare, astfel că nici taxa nu a putut fi calculată.

Ca să nu scape nimeni, prin noul proiect de ordonanţă de urgenţă se apelează la statistici şi la Planul naţional de gestiune a deşeurilor în vigoare pentru aplicarea penalităţilor.

S-a modificat şi modul de calcul al taxei, în funcţie de cantitate, ca să nu mai existe posibilitatea de interpretare. Astfel, în 2011-2012, tona de deşeuri inerte, cum este molozul, se taxează cu 15 lei, şi va ajunge la 25 de lei în 2015. Deşeurile nepericuloase se taxează cu 50 de lei/tonă şi va ajunge la 160 de lei în 2015. Taxa pentru deşeurile periculoase ajunge la 200 de lei/tonă ân 2015.

Salarii mărite din penalităţi

Veniturile angajaţilor de la Administraţia Fondului pentru Mediu ar urma să crească, din 2012, cu valoarea stimulentelor pe care aceştia le-au încasat în octombrie 2010. De fapt, se pune problema ca aceste stimulente să fie introduse în salariile de bază. Potrivit OUG 196/2006 privind Fondul pentru Mediu cu modificările ulterioare, s-a înfiinţat un fond de stimulente, constituit cu  5% din sumele încasate prin executare silită şi alte asemenea, şi 15% din valoarea dobânzilor şi penalităţilor de întârziere încasate de către Administraţia Fondului, majoritatea banilor rămânând la AFM. Nota de fundamentare a proiectului de modificare a OUG 196/2005 arată că această decizie este similară cu cea adoptată pentru personalul ANAF, pentru că şi activităţile desfăşurate sunt similare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-08-02Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image