2018-10-20 05:40


Banii pentru “Prima casă” se termină în trei luni

 |  21:00
Banii pentru “Prima casă” se termină în trei luni

Programul „Prima casă” este pe ultima sută de metri. Potrivit brokerilor imobiliari, luna mai este printre ultimele luni în care persoanele interesate de achiziţionarea unei locuinţe prin Programul “Prima casă 4” ar putea să acceseze acest tip de credit. Ţinând cont de perioada destul de îndelungată pe care o presupune găsirea locuinţei potrivite şi obţinerea unui credit prin Programul “Prima casă”, dar şi de epuizarea plafonului pus la dispoziţie de bănci, potenţialii clienţi nu mai au mult timp la dispoziţie, arată o analiză realizată de Asociaţia Brokerilor Imobiliari (ABI).

Conform previziunilor specialiştilor, în perioada august–septembrie 2012, plafonul alocat pentru Programul “Prima casă 4” se va epuiza complet. Luând astfel în calcul o perioadă de cel puţin trei luni pentru întreg procesul, luna mai ar putea fi ultima şansă pentru clienţii interesaţi de acest program guvernamental.

Perioada în care un potenţial client poate achiziţiona o locuinţă prin Programul “Prima casă” depăşeşte, de cele mai multe ori, peste 90 de zile. Numai prospectarea pieţei pentru alegerea locuinţei potrivite durează, de regulă, peste 30 de zile. Odată găsită casa, încep procedurile de obţinere a creditului prin Programul “Prima casă”, etapă care se poate prelungi chiar şi cu 60 de zile. După ce banca aprobă împrumutul, mai este necesar încă un set de extrase de carte funciară şi un certificat energetic, dosarul complet fiind abia apoi trimis către Fondul de Garantare pentru aprobare.

Continuarea programului, incertă

Specialiştii în creditare sunt rezervaţi în ceea ce priveşte prelungirea Programului guvernamental „Prima casă” cu încă o etapă. Multe dintre băncile participante la program au anunţat deja epuizarea plafonului, iar altele dispun de fonduri limitate. De altfel, statisticile oficiale indică faptul că “Prima casă 4” s-a derulat într-un ritm mai rapid decât etapele anterioare. În acest context, cei care nu deţin o locuinţă mai mare de 50 m² sau cei care vor o locuinţă prin programul guvernamental trebuie să aplice cât mai repede. “Avansul este de numai 3.000 euro (5% din valoarea casei), iar rata lunară nu depăşeşte, de cele mai multe ori, chiria pentru un apartament similar. În plus, sunt bănci care iau în calcul chiar şi veniturile părinţilor sau ale bunicilor la stabilirea veniturilor eligibile şi a plafonului de îndatorare”, arată analiza ABI.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639563-05-14

TAGURI: prima casa
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...