2017-01-17 11:32

ECONOMIE


Băsescu atacă Banca Naţională a Austriei

 |  21:00
Băsescu atacă Banca Naţională a Austriei

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, laconferinţa „Analysing Romania's future economic potential”, organizată de grupul „The Economist”, că vrea să creadă că recentul anunţ al Băncii Naţionale a Austriei cu privire la reducerea fluxurilor de capital de către băncile comerciale austriece în statele din zona non-euro a fost o eroare sau o neînţelegere a efectelor pe care acest lucru le-ar produce. În acelaşi timp, directorul executiv al BCR, Dominic Bruynseels, l-a asigurat pe preşedinte că Erste Bank îşi va păstra expunerea în România.

„Vreau să cred că anunţul făcut de Banca Naţională a Austriei cu privire la reducerea fluxurilor de capital către statele din zona non-euro a băncilor austriece a fost ori o eroare, ori o neînţelegere a efectelor. Nu am vrea să fim în situaţia de a le aduce aminte prietenilor noştri europeni cât au condiţionat accesul României în UE de privatizarea sistemului bancar. Iar mesajul meu este: Domnilor, aţi obţinut profituri uriaşe în România din 2000 şi până în 2009 chiar, iar astăzi dacă vă pregătiţi cumva să lăsaţi economia românească nefinanţată în timp de criză, o vom considera ca un act lipsit de fair-play în relaţia cu România. Vreau să cred că acest lucru nu se va întâmpla şi că nu vom fi puşi noi, ţări care au venit mai târziu în UE, să plătim factura lăcomiei sistemelor bancare, a lăcomiei, a imprudenţei, a lipsei de responsabilitate de pe vremea când dădeau credite cu buletinul. S-au creat mecanisme europene de capitalizare a băncilor şi apelul meu este să apelaţi la aceste mecanisme, şi nu la sugrumarea economiei româneşti prin diminuarea fluxurilor de capital”, a spus Băsescu. Preşedintele şi-a manifestat, în acest context, “îngrijorarea” legată de “comportamentul posibil” al unor bănci.

Dominic Bruynseels (BCR): Erste îşi păstrează expunerea pe România

„Ne vom păstra expunerea pe România. Finanţarea infrastructurii este o prioritate pentru noi şi ne vom axa pe aceste investiţii în viitor”, a afirmat Dominic Bruynseels.  De asemenea, acesta a adăugat că în contextul presiunilor băncilor-mamă, băncile locale vor trebui să decidă cum vor gestiona situaţia. ”Este clar că este o presiune din partea băncilor-mamă, dar problema este cum vom gestiona situaţia. Noi de aici va trebui să decidem cum vom folosi aceşti bani”, a spus directorul executiv al BCR, Dominic Bruynseels.

Acesta a adăugat că în perioada următoare va exista o preferinţă pentru creditarea în moneda naţională a IMM-urilor.  ”Vor fi presiuni şi creşteri de preţ în cazul împrumuturilor de anvergură. Pentru IMM-uri nu vor fi mari schimbări. Vor fi poate preferinţe pentru împrumutul în lei, nu în euro, ceea ce este un lucru bun”, a menţionat directorul BCR. Acesta a declarat, totodată, că atingerea obiectivelor României pentru aderarea la moneda europeană este benefică pentru mediul de afaceri, în contextul în care România este o ţară în care investitorii pot avea profituri mari.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-02-25

TAGURI: traian basescu, banca austriaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image