2017-01-16 17:48

ECONOMIE


Băsescu dă vina pe Boc şi pe UDMR pentru majorarea TVA

 |  18:25
Băsescu dă vina pe Boc şi pe UDMR pentru majorarea TVA
PreşedinteleTraian Băsescu a declarat, ieri, cămajorarea TVAla 24% a fost o eroare politică, susţinută inclusivde "marii bărbaţi care s-au duelat la Convenţia PDL", care a întârziatieşirea din recesiune cu cel puţin şase luni. Deloc surprinzător, analiştii sunt de acord cu afirmaţia preşedintelui, menţionândcă ar fi existat şi alte metode maipuţin greu de suportat de populaţie, pentru depăşirea impasului economic încare s-a aflat ţara. Declaraţia preşedintelui este pur politicianistă,întrucât răul a fost deja comis şi nu există şanse pentru revenirea la TVA de19% mai devreme de 3-4 ani. De altfel, şeful misiunii FMI în România, JeffreyFranks,a declarat recent că reducerea TVA şi a altor taxe va fi posibilădoar pe termen lung, odată ce România va îmbunătăţi colectarea şi administrareaîn sistemul fiscal, scenariul fiind posibil în următorii 5 sau 10 ani.

Şefulstatului a precizat cămajorareaTVAa fost una din marile eroripolitice, susţinută de toată coaliţia de la acea vreme. Băsescu a spus că elpersonal a susţinut scăderea pensiilor cu 10%, ca măsură temporară, dar CurteaConstituţională a respins o ordonanţă emisă în acest sens. Preşedintele aadăugat că o altă propunere a fost un impozit temporar de 10%, care să se fiaplicat la toate pensiile, de la cea mai mare la cele de până la 340delei. Preşedintele a menţionat că în schimb, cei din coaliţie s-aureunit la Guvern şi au decis creşterea TVA. Băsescu a spus că acel impozit pepensii s-ar fi putut elimina repede, eventual în două etape, până la 1 ianuarie2012, în timp ce reducerea TVA presupune ani buni. Şeful statului a criticatcoaliţia aflată la putere în acea perioadă, spunând că toţi reprezentanţiiacesteia au respins scăderea pensiilor şi au ameninţat cu plecarea de laguvernare. Băsescu a spus cămărirea TVA a fost susţinută şi de"marii bărbaţi care s-au duelat la Convenţia PDL". Şeful statului amai spus că mărirea TVA a întârziat ieşirea ţării din recesiune cu cel puţinşase luni.

Şerbănescu: “TVA nu va mai reveni la19%. Bugetul trăieşte din TVA”

Analistul economic Ilie Şerbănescu îi dă dreptate preşedinteluiBăsescu în legătură cu afirmaţia că majorarea TVA a fost o mare eroare. „Variantacu impozitul de 10% pe toate pensiile era viabil şi chiar potrivit. În acelaşitimp, era mult mai simplu să se renunţe la cota unică şi atunci afecta pe toatălumea în mod echitabil”, ne-a declarat analistul. Referitor la o posibilăscădere a TVA, Şerbănescu a spus că acest lucru nu este posibil. „Taxa pevaloarea adăugată nu va mai scădea înapoi la 19%. Bugetul trăieşte din TVA. Casă compensezi un punct procentual din TVA trebuie să măreşti cu 5-6% celelalteimpozite. Oricum, nici măcar acum TVA nu este colectată cum trebuie. Cota realăde TVA este în jur de 14%, adică la modul în care se strânge TVA de 24%, e caşi cum ar fi de 14%.” Referitor la posibile noi măsuri de austeritate, Şerbănescua declarat: „Nu cred că mai au de unde să taie pentru a rezolva deficitul. Eucred că în 2011 şi 2012 se va tăia foarte mult din investiţii. Este sigurul locde unde se mai poate trage ceva”.

Patronate: „Majorarea TVA a bulversat toată zona agroalimentară”

Şi preşedintele Agrostar, Ştefan Nicolae, a declarat căpreşedintele Băsescu are perfectă dreptate cu privire la TVA. „Păcat că nu azis asta atunci când încă se mai putea face ceva. Creşterea TVA a bulversattoată zona agroalimentară. A crescut inflaţia foarte mult, dar şi evaziuneafiscală. TVA e de 24% pe toată filiera agroalimentară este imensă, mai alesluând în considerare că în unele state din UE, TVA pe aceeaşi zonă este de 5%,sau chiar mai puţin”. Referitor la o posibilă întoarcere la 19%, Minea a spuscă „scăderea TVA este posibilă oricând, atât timp cât statul se va concentraasupra luptei împotriva evaziunii fiscale. Nu mi se pare normal ca populaţia săplătească un TVA atât de mare doar pentru a susţine marile intereseevazioniste”.

Franks: “ReducereaTVA - doar pe termen lung, în 5-10 ani”

"Nuvăd spaţiu suficient pentru 2012 (pentru reducerea taxelor - n.r.), cânddeficitul bugetar trebuie să scadă la sub 3% din PIB, să existe reducerisubstanţiale la taxe, pentru că acest lucru ar presupune măsuri severe pepartea de cheltuieli, care cred că nu sunt posibile. Trebuie să fim realişti înaceastă privinţă", a spus, recent, Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI înRomânia.

"Întimp, în următorii 5 sau 10 ani, sper ca România să aibă o mai bună colectare ataxelor şi să crească eficienţa administrării, pentru a putea avea loc reduceride TVA, de contribuţii sociale şi să poată să raţionalizeze şi alte taxe",a afirmat oficialul FMI. Franks a mai spus că România are nevoie de un sistemmai simplu de taxe, mai realist, iar acest obiectiv poate fi atins doar dacăvor exista acţiuni pentru a îmbunătăţi colectarea taxelor, inclusiv prinridicarea la suprafaţă a economiei subterane.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-12-25Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image