2019-03-21 11:59


Băsescu în Financial Times: Respectarea ţintei de aderare la zona euro, importantă pentru menţinerea disciplinei financiare

 |  16:25
Băsescu în Financial Times: Respectarea ţintei de aderare la zona euro, importantă pentru menţinerea disciplinei financiare

PreşedinteleTraian Băsescu a declarat că România va menţine data de 2015 de aderare la zonaeuro, în ciuda semnalelor că alte ţări central-europene ar putea să-şi amâneintrarea în uniunea monetară, scrie Financial Times în ediţia sa de luni.Într-un interviu acordat prestigioasei publicaţii britanice, Băsescu a mai spuscă speră că România şi Bulgaria vor obţine aprobare pentru aderarea la zonaSchengen până la sfârşitul anului, în ciuda obiecţiilor din partea Franţei şiGermaniei că sunt necesare mai multe măsuri pregătitoare.

Într-un interviu acordat Financial Times în timpul vizitei sale în MareaBritanie, Băsescu a declarat că respectarea datei-ţintă de aderare la zona euro- anul 2015 - este importantă pentru menţinerea disciplinei financiare greuobţinute. Preşedintele Băsescu, guvernul de coaliţie de centru-dreapta şi bancacentrală au dezbătut în acest an dacă să amâne sau nu data trecerii la zonaeuro. ”2012 este un an de alegeri, în care politicienii pot deveni extrem degeneroşi cu fondurile publice, dar oamenii vor trebui să plătească pentruaceastă generozitate după alegeri”, a spus şeful statului. ”Menţinerea obiectivului2015 pentru aderarea la zona euro generează disciplina necesară”, a adăugat el.

Problemele de la periferia zonei euro, plus experienţa pozitivă în timpulcrizei din ţări precum Polonia, care au reuşit să-şi menţină competitivitateaprin devalorizarea monedei, au determinat unele state central-europene să-şiamâne orizontul de aderare.Viktor Orban, primul-ministru din Ungariavecină, a declarat în februarie că actualele circumstanţe sugerează că aderareaţării la zona euro “nu este de conceput înainte de 2020”. Totodată, JacekRostowski, ministrul polonez de finanţe, a spus luna trecută că este posibil caPolonia să nu adopte euro până în 2019.Traian Băsescu a declarat că România va analiza foarte atent dacă este potrivitsă treacă la euro în 2015, chiar dacă întruneşte criteriile de convergenţă dela Maastricht. ”Este relativ uşor să atingem obiectivele de deficit bugetar şide inflaţie. Dar pentru moment trebuie să se analizeze cât de competitivă esteeconomia”, a apreciat Băsescu. “Una din lecţiile crizei a fost că este ogreşeală să aderi la zona euro fără să ai o economie fundamental competitivă”,a adăugat el.Băsescu a apărat măsurile dure de austeritate luate în ultimii doi ani,inclusiv reducerea cu 25% a salariilor din sectorul public de anul trecut şicreşterea TVA cu 5%. Măsurile au lovit greu în popularitatea preşedintelui şi aGuvernului - care a supravieţuit unui număr de cinci moţiuni de neîncredere -dar pieţele au elogiat determinarea României în a-şi controla finanţele,notează Financial Times.”Uneori politicienii trebuie să plătească preţul când oamenilor nu le placmăsurile. Dacă creşterea va începe să fie consistentă, probabil că partidulaflat la putere va fi salvat la alegerile de anul viitor. Dacă nu, nu”, a maispus şeful statului.

Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-10-09
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...