2017-01-22 22:28


Băsescu mai spulberă o iluzie a guvernanţilor: Contribuţiile la asigurările sociale nu vor fi reduse în acest an

 |  17:39
Băsescu mai spulberă o iluzie a guvernanţilor: Contribuţiile la asigurările sociale nu vor fi reduse în acest an

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că reducereacontribuţiilor la asigurările sociale (CAS) nu este posibilă, în opinia sa, în acestan. Întrebat dacă reducerea contribuţiilor la asigurărisociale a fost discutată cu delegaţia FMI -CE - Banca Mondială, şeful statuluia răspuns negativ. "Nu s-a discutat, dar vă pot spune o părere personalăşi sinceră şi acum nu înjuraţi aducătorul de veşti rele", a răspunsBăsescu, care a precizat că, în opinia sa, acest lucru nu este posibil. "Nu cred că este posibil anul acesta.Dacă putem susţine câteva luni reducerea de CAS anul acesta, este evident că oputem face, marea problemă este ce facem în 2012, când trebuie să venim şi cudeficitul la 3 la sută ESA, respectiv 2,5% pe cash, fac o aproximare", aexplicat Traian Băsescu. Potrivit acestuia, aceasta ar reprezenta"o săritură" de la 4,4 la 3,5%, pe cash, aproape două procente dinPIB. "De unde completăm diferenţa asta pentru plata pensiilor sau asalariilor? Ştim că fondurile sunt deficitare. Aducem bani de acasă şi lasănătate, şi la pensii, şi la şomaj?", s-a întrebat preşedintele.

Şefulmisiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks, declara în luna februarie că esteposibil ca la jumătatea anului execuţia bugetară să arate o performanţă aveniturilor mai bună decât s-a anticipat şi astfel să se creeze spaţiu pentru oeventuală reducere a contribuţiilor de asigurări sociale, deşi crede că opţiuneaGuvernului ar trebui să fie consolidarea deficitului în vederea încadrării înţinta de 3% din PIB în 2012. Declaraţiile oficialului FMI au indicat încă deatunci că o decizie privind reducerea CAS ar putea fi adoptată doar în a douaparte a acestui an.

Lamijlocul lunii aprilie, ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, afirma căinstituţia pe care o conduce analizează foarte serios reducerea contribuţiilorsociale pentru angajator, dar măsura se va decide împreună cu FMI şi ComisiaEuropeană. Ialomiţianu menţiona că şi-ar dori să fie respectat acel articol dinCodul fiscal care prevede ca orice modificare să fie anunţată cu cel puţin şaseluni înainte.

În aceste condiţii, reducerea CAS ar putea intraîn vigoare cel mai devreme la finele acestui an. De altfel, secretarul de statîn MFP, Gheorghe Gherghina, declara în urmă cu o lună că ar putea fi redusecontribuţiile de asigurări sociale cu unul până la trei puncte procentuale, darmomentul scăderii ar putea fi amânat pentru anul viitor, în funcţie de gradulde colectare a veniturilor bugetare.

Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-08-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image