2017-01-16 17:37

ECONOMIE


Băuturile răcoritoare cu zahăr sau îndulcitori ar putea fi accizate

 |  18:10
Băuturile răcoritoare cu zahăr sau îndulcitori ar putea fi accizate
Deputatul PDL PetruCălian propune accizarea băuturilor răcoritoare carbogazoase sau necarbogazoasecu conţinut de zahăr sau îndulcitori, spunând că măsura ar aduce venituri suplimentareanuale la bugetul de stat de 1,5 miliarde deeuro.

Căliana declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că propunerea a fost discutată cuministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, iar un mesaj pe acest subiect afost transmis şi premierului Emil Boc. "Propun introducerea unei accize pebăuturile răcoritoare carbogazoase sau necarbogazoase cu conţinut de zahăr sauîndulcitori, ca o măsură pentru sănătatea populaţiei. De asemenea, o astfel deacciză medie de circa 0,90 deeurope hectolitru ar duce laînregistrarea unor venituri suplimentare la bugetul de stat de 1,5 miliarde deeuro pe an, ceea ce înseamnă un plus la PIB de 1,2%, raportat la consumulactual de astfel de băuturi. Propunerea am discutat-o cu ministrul finanţelor,Gheorghe Ialomiţianu, şi i-am transmis un mesaj pe acest subiect şi premieruluiEmil Boc", a spus Călian.

DeputatulPDL a precizat că pentru introducerea accizei pe aceste băuturi răcoritoareGuvernul ar trebui să modifice Codul fiscal, iar dacă nu o va face, el vadepune o iniţiativă legislativă în acest sens. Potrivit lui Călian, veniturileînregistrate în urma introducerii accizei vor putea fi redirecţionate spredomeniul sănătăţii şi spre reducereaTVAcu două procente. Deasemenea, Guvernul poate decide redirecţionarea banilor spre agricultură sau spremicii întreprinzători. Petru Călian a explicat că astfel de accize pe băuturilerăcoritoare sunt percepute de ţări europene precum Franţa, Belgia, Danemarca,Finlanda, Olanda.

DeputatulPDL nu crede că introducerea accizei va duce la creşterea preţurilor labăuturile răcoritoare în România.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-06-15Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image