2017-01-17 19:49

ECONOMIE


BCR are de recuperat 83 milioane de lei. Două blocuri dintr-un ansamblu în insolvenţă, scoase la vânzare

 |  17:42
BCR are de recuperat 83 milioane de lei. Două blocuri dintr-un ansamblu în insolvenţă, scoase la vânzare

PricewaterhouseCoopersBusiness Recovery Services, lichidatorul judiciar al Terra Vision, a scos lavânzare două blocuri de locuinţe din cele trei nefinalizate în complexulrezidenţial Terra Residence din Voluntari, dezvoltatorul având datorii de 143milioane de lei, din care 83 milioane lei către BCR.

Firma este în reorganizare, iar până lafinalizarea planului, administratorul judiciar va păstra în întregimeconducerea activităţii, având în vedere că anterior deschiderii procedurii deinsolvenţă, managementul Terra Vision şi-a însuşit fraudulos sume care potdepăşi 14 milioane de euro, potrivit planului de reorganizare.

În raport se mai menţionează că asociatulmajoritar a încasat, în majoritatea cazurilor, contravaloarea avansurilor sau apreţului apartamentelor în numerar, direct de la cumpărători, fără a eliberaulterior chitanţă şi fără a înregistra aceste sume în contabilitate, iar înunele situaţii, acesta a încasat avansul sau preţul apartamentelor direct înconturile sale personale, fără ca, ulterior, să le restituie firmei înîntregime.

Firma este deţinută de Daniel Thomas, carecontrolează 90% din părţile sociale, şi de Sorin Alexandru Balint, cu 10% dincapital.

"Contabilitatea a fost ţinută în moddefectuos, în mod deliberat, numeroase tranzacţii nefiind înregistrate încontabilitatea debitoarei ca urmare a nefurnizării documentelor justificativecătre firma de contabilitate, iar o suprafaţă de teren şi un număr de patruautoturisme au fost transferate în mod fraudulos", potrivit PwC.

Planul de Reorganizare prevede continuareaconstruirii unuia dintre cele trei imobile nefinalizate şi vânzarea a douăimobile, totalizând 315 apartamente.

Valoarea de lichidare s-a considerat a fi ceaindicată de compania de consultanţă imobiliară DTZ Echinox în raportul deevaluare. Astfel, valoarea de lichidare pentru unul dintre imobile este de 3,7milioane de euro, iar pentru cel de-al doilea de 5,4 milioane de euro (sumefără TVA).

Pentru cea de-a treia clădire nefinalizată şicare nu a fost scoasă la vânzare, sunt necesare fonduri de 3,4 milioane de europentru terminarea lucrărilor, sume care vor proveni dintr-un credit de la BCR.Mare parte dintre cele 61 de persoane care au contractat iniţial apartamente încele două blocuri scoase la vânzare au optat pentru o locuinţă similară înacest imobil, după ce lichidatorul a decis scoaterea lor la vânzare.

Alte 50 de apartamente din al treilea imobilvor fi disponibile pe piaţă spre vânzare la un preţ de 800 de euro/mp, preţrecomandat de DTZ Echinox şi vor fi vândute cu un ritm lunar de 3-4 unităţi.

PwC estimează că în luna a douăsprezecea aplanului de reorganizare, încasările din vânzarea apartamentelor vor fi deaproximativ 19 milioane de lei, iar apoi vor varia între 1 milion şi 1,4milioane de lei lunar, până în luna a 25-a a planului. La acestea se adaugăîncasările din vânzările de locuri de parcare în număr total de 73. Valoarea totalăa încasărilor va fi 1,4 milioane de lei, fără TVA. La acestea s-ar putea adăugaşi veniturile obţinute odată cu vânzarea cotelor indivize aferenteapartamentelor din blocurile finalizate, estimate la o valoare de 440.000 deeuro, fără TVA.

"În măsura în care acest demers(vânzarea celor două imobile) nu se va finaliza cu succes, fie din cauza lipseiinteresului pieţei, fie din cauza unor oferte de preţ considerabil inferioarevalorii de lichidare, BCR va avea opţiunea de a proceda la o conversie a creanţeiBCR, aflată în sold la acea dată, în acţiuni. Această opţiune se aplicăoricăror active aflate în patrimoniul Terra Vision la momentul exercităriiacestei opţiuni", se menţionează în raport.

Reprezentanţii PwC au declarat că vânzarea seva face prin negociere directă, iar până acum nu a fost primită nici o ofertă.

Proiectul Terra Residence, început în lunaoctombrie 2005, presupunea construirea unui ansamblu rezidenţial localizat înpartea de nord a Capitalei, la 300 de metri de Pădurea Boldu-Creţuleasa pedirecţia Pipera-Şcoala Americană, cu acces la viitoarea autostradăBucureşti-Braşov şi la Autostrada Soarelui (Bucureşti-Constanţa).

Proiectul este dezvoltat pe o suprafaţă deteren de aproximativ 20.500 mp şi cuprinde şapte imobile, dintre care patrusunt finalizate.

Complexul cuprinde un număr total de 664 de apartamente,dintre care 272 au fost vândute.

La data de 30 iunie 2010, valoareaavansurilor aferente apartamentelor contractate în complexul Terra Residenceplătite de către clienţi era de aproape zece milioane de lei.

Terra Vision a contractat două creditebancare de la BCR, de 2,5 milioane de euro şi, respectiv, 20 milioane de euro,ambele în 2006. La data de 30 iunie 2010, Terra Vision mai avea de plată cătreBCR suma de 82,9 milioane de lei, echivalentul a 19,8 milioane de euro.

În total, Terra Vision are 116 creditori,valoarea datoriilor ridicându-se la 142,8 milioane de lei, din care creditorigarantaţi reprezintă 58,08% din datorie, creditorii salariaţi - 0,002%,creditorii chirografari bugetari - 0,02% şi creanţe chirografare - 41,88%.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-05-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image