2018-12-15 13:32


Benzina a sărit peste pragul de 6 lei/litru şi se apropie vertiginos de 7 lei

 |  17:04
Benzina a sărit peste pragul de 6 lei/litru şi se apropie vertiginos de 7 lei
Pragul de 7 lei/litru de benzină, estimat despecialişti că va fi atins spre sfârşitul acestui an, se pare că va fi trecutla jumătatea acestui an. OMV Petrom şi Rompetrol au majorat vineri preţurilecarburanţilor cu nouă bani pe litru, iar cel mai scump sortiment de benzină adepăşit pentru prima dată pragul de 6 lei pe litru.

Consultantul financiar Ionel Blănculescu,fost ministru al controlului, afirmă că românii se pot aştepta la scumpiriperiodice între 5 şi 10 bani pe litru de carburant. “S-au adeverit previziunilede până acum, datorită conjuncturii internaţionale, valorile bariului de petrolau depăşit 122 dolari. În 2011, preţul bariului de petrol variază între 120 şi130 de dolari, următoarea ţintă este de 7 lei/litru de carburant. Nu ne putemaştepta decât la creşteri ale preţurilor la carburanţi. Este o cerere foartemarte din partea Chinei, urmează o altă cerere din partea Japoniei”, ne-aexplicat Ionel Blănculescu. Acesta a precizat că intervenţia autorităţilor “inflamează şi mai mult preţulcarburanţilor”.

La OMVPetrom, benzina Premium fără plumb 95 costă 5,21 lei/ litru, iar Top Premiumfără plumb 99+ are un preţ de 5,59 lei/ litru. Sortimentele OMV Carrera 95 şiOMV Carrera 100 pot fi cumpărate cu 5,35 lei/litru, respectiv 6,01 lei/ litru. MotorineleTop Euro Diesel 5 şi OMV Sprint Diesel au un preţ de 5,38 lei/ litru, respectiv5,4 lei/ litru, iar Euro Diesel 5 şi OMV Alpin Diesel costă 5,24 lei/ litru,respectiv 5,72 lei/ litru. Preţurile din benzinăriile OMV Petrom pot varia cumaximum +/-5% faţă de cele de referinţă. La Rompetrol, benzinele Efix 95 şiAlto 101 costă 5,35 lei pe litru, respectiv 6,02 lei pe litru. Totodată, noilepreţuri ale sortimentelor de motorină Efix şi Alto 55 sunt 5,41 lei litru şi5,72 lei pe litru.

Boc recunoaşte că nu poate interveni pe piaţacarburanţilor

Premierul Emil Boc a recunsocut, la începutulsăptămânii, că Guvernul nu are pârghii de intervenţie pe piaţa carburanţilor şipoate adresa companiilor doar rugăminţi de reducere a preţului, dar cu risculde a fi refuzat, astfel că nu trebuie create false aşteptări că autorităţilepot anunţa în perioada imediată că preţul la pompă va scădea. În urmă cu o lunăînsă, premierul declara că statul a utilizat şi va continua să utilizeze toatepârghiile pe care le are la dispoziţie, în cadrul european, pentru a opri"creşterea aberantă" a preţurilor la carburanţi, care este însădeterminată şi de evoluţia preţului pe piaţa internaţională.

Boc i-acerut lui Borbely un punct de vedere argumentat privind decizia CJUE pe taxaauto

PremierulEmil Boc i-a solicitat joi un punct de vedere ministrului Mediului, LaszloBorbely, cu privire la decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europenereferitoare la taxa auto.

"Amcerut un punct de vedere oficial şi argumentat ministrului Mediului şi care, pebaza deciziei, ne va prezenta în Guvern o soluţie argumentată. În acest moment,nu avem decizia în faţă, urmând ca după ce ministrul Mediului va analizaimpactul ei, să ne prezinte un punct de vedere oficial, care va fi prezentat şiopiniei publice", a precizat premierul.

Taxape poluare instituită prin reglementarea română este contrară dreptuluiUniunii, iar efectul său este să descurajeze importul și punerea în circulațiea vehiculelor de ocazie cumpărate în alte state membre, a decis Curtea deJustiţie al Uniunii Europene.

Potrivitunui comunicat postat pe site-ul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE),legislaţia din România a instituit, începând de la 1 iulie 2008, o taxă pepoluare care trebuie să fie plătită cu ocazia primei înmatriculări a unuiautovehicul în România. "Reglementarea menţionată nu face distincţie întrevehiculele fabricate în acest stat membru şi cele produse în străinătate. Deasemenea, aceasta nu face distincţie între vehiculele noi şi vehiculele de ocazie",se arată în comunicatul citat.

RăspunsulCJUE a venit ca urmare a unei întrebări venite din partea Tribunalului Sibiu,investit cu soluţionarea unui litigiu dintre un român, care a solicitatreturnarea taxei de poluare plătite la prima înmatriculare a unui vehiculsecond hand, cumpărat din Germania. Cetăţeanul român, care achiziţionaseautoturismul cu 6.600 de euro a trebuit să plătească o taxă de înmatriculare deaproape 2.200 de euro, dar a cerut în instanţă returnarea banilor, pe motiv cătaxa este contrară dreptului Uniunii Europene.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-06-19
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...