2017-01-21 02:11

ECONOMIE


Benzina mai are 13 bani până la pragul 6 lei pe litru. Preţul carburanţilor auto ar putea ajunge la 10-15 lei

 |  19:59
Benzina mai are 13 bani până la pragul 6 lei pe litru. Preţul carburanţilor auto ar putea ajunge la 10-15 lei
Dacă barilul de petrol va atinge valoarea de200 de dolari, atunci litrul de benzină şi motorină ar putea ajunge la 10-15lei/litru, estimează unii analiştii economici. Oficialii Ministerului Economieinu pot aprecia ce se va întâmpla în continuare şi precizează că, „dacă semajorează preţurile mondiale, nu înseamnă că automat trebuie să crească şi înRomânia”. În schimb, companiile petroliere îşi văd de treabă, adică descumpiri. OMV Petrom a scumpit benzina cu încă 8 bani pe litru, un litru decarburant ajungnd să coste, în prezent, 5,87 lei.

Unii analişti economici, mai optimişti, nu credcă barilul de petrol va atinge nivelul 200 de dolari, dar precizează că “preţul unui litru decombustibil de bază, nu cel mai scump, va fi în jur de 6 lei”. „Cu toate căsunt semnale în direcţia unei creşteri puternice a preţului petrolului, eu nucred că se va ajunge la 200 de dolari barilul. Opinia mea este că, dacă luăm încalcul şi speculatorii, acei pariori de pe pieţele internaţionale, acelaşi gende oameni care au cauzat şi criza, preţul unui baril de petrol va ajunge în jurulsumei de 120-130 de dolari”, ne-a declarat consultantul financiar Ionel Blănculescu.

Pe de altă parte, analistul economic AurelianDochia consideră că dacă barilul de petrol atinge valoarea de 200 de dolari,atunci litrul de benzină şi motorină ar putea ajunge la 10-15 lei. "Nimeninu poate spune ce se va întâmpla în continuare pe piaţa petrolieră. S-auavansat teorii potrivit cărora este posibil ca în următoarele săptămâni barilulsă depăşească 200 de dolari, pentru că acolo (referitor la protestele dinţările arabe, n.r.) este un proces care se află în mişcare. Dacă se vor potolilucrurile, barilul se va stabiliza. Însă dacă ajunge la 200 de dolari, atuncicarburanţii din România ar putea costa la pompă chiar şi 10-15 lei/litru", a declarat Dochia,citat de NewsIn. Potrivit acestuia, cea mai vizibilă şi imediată schimbare, înurma incidentelor din ţările arabe, de altfel mari producătoare de petrol, estescumpirea carburanţilor, apoi a gazelor, electricităţii şi, implicit, vor fiantrenate în lanţ majorări în sectorul de producţie, inclusiv la pâine."Producătorii vor ridica şi ei preţul produselor comercializate, întrucâtşi benzina, şi motorina se vor scumpi", a spus Dochia.

La rândul său, analistul Ilie Şerbănescu adeclarat că în România carburanţii se scumpesc oricum, chiar şi atunci cândscade preţul barilului de petrol. "Cei trei mari petrolişti din domeniu(OMV Petrom, Rompetrol şi LukOil România, n.r.) scumpesc carburanţii oricum,chiar şi atunci când scade barilul. În schimb, nu scad preţul benzinei şimotorinei când scade barilul. Băieţii ăştia uită să mai scadă, sunt niştemincinoşi. În continuare, se poate întâmpla orice, iar statul român nu poateface nimic, din moment ce a vândut altora resursele sale de petrol", aspus Ilie Şerbănescu.

Săndulescu: “Benzinarii vor invocacreşterea de preţ mondială”

De asemenea, directorul Direcţiei de politicienergetice din cadrul Ministerului Economiei, Alexandru Săndulescu, a declaratcă este greu de spus ce se va întâmpla în continuare şi că, dacă se majoreazăpreţurile mondiale, nu înseamnă că automat trebuie să crească şi în România. "Dacăsocietăţile româneşti au încheiat contracte pe termen lung, atunci scumpireabarilului nu ar trebui să se resimtă imediat, iar noi nu ar trebui să fimafectaţi. Dacă preţurile mondiale cresc, nu înseamnă că automat trebuie să creascăşi aici. Benzinarii vor invoca creşterea de preţ mondială, dar cât dejustificată este creşterea carburanţilor la pompă, e greu de spus", aprecizat Alexandru Săndulescu.

Preţul petrolului Brent a crescut bruscmiercuri, la mai mult de 116 dolari barilul, după anunţul intervenţiei militaresaudite pentru calmarea protestelor din Bahrain. În plus, preţul aurului aatins un nou record, de 1.434 de dolari uncia, investitorii preferândstabilitatea oferită de achiziţia acestui metal preţios. Potrivit ABC News,Bursa de pe Wall Street a avut o scădere bruscă, pe fondul îngrijorăriiinvestitorilor că actuala criză din industria petrolieră ar putea afectaredresarea economică a Statelor Unite.

OMV Petrom a scumpit benzina cu 8 bani şimotorina cu 6 bani

Compania OMV Petrom, controlată de Grupul OMVdin Austria, a majorat de marţi seara preţurile de referinţă la benzină cu 8bani/litru şi la motorină cu 6 bani/litru, ca urmare a creşterii niveluluiaccizelor, prin eliminarea facilităţilor pentru promovarea utilizăriibiocarburanţilor. "Până la această dată, produsele cu conţinut de biomasăbeneficiau de o acciză redusă. Prevederile legale privind aplicarea accizeireduse pentru produse energetice care conţin în volum produse obţinute dinbiomasă au fost abrogate începând de astăzi (marţi, 1 martie, n.r.), ceea ce agenerat o creştere a preţurilor de referinţă cu 8 bani/litru pentru benzine cuconţinut de minimum 5% biomasă şi cu 6 bani/litru pentru motorine cu conţinutde minimum 5% biomasă", au anunţat marţi seara reprezentanţii OMV Petrom. Astfel,litrul de benzină Premium fără plumb 95 costă 5,07 lei, benzina Top Premiumfără plumb 99+ este 5,45 lei/litru, în timp ce sortimentul de benzină OMVCarrera 95 costă 5,21 lei, iar cel de OMV Carrera 100 este 5,87 lei/litru. Litrulde motorină Top Nordic Diesel (Top Euro Diesel 5) costă 5,26 lei, motorina OMVSprint Diesel este 5,28 lei/litru, în timp ce litrul de motorină Euro Diesel 5este 5,06 lei, iar cel de OMV Alpin Diesel costă 5,60 lei. Preţurile Petrom potvaria cu maximum +/-5% faţă de preţurile de referinţă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-02-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image