2019-01-24 04:31


Benzina şi motorina s-au scumpit cu peste 30% de la începutul anului. Creşterea preţului carburanţilor la peste 6 lei/litru va pune în pericol cursul leu/euro

 |  20:23
Benzina şi motorina s-au scumpit cu peste 30% de la începutul anului. Creşterea preţului carburanţilor la peste 6 lei/litru va pune în pericol cursul leu/euro

În acest an, preţul benzinei a crescut inversproporţional cu salariile. Astfel, în timp ce Guvernul Boc a tăiat 25% dinveniturile angajaţilor din sistemul bugetar, iar patronii au redus în mai multerânduri lefurile angajaţilor din sectorul privat, preţul carburanţilor a crescutcu peste 30% de la începutul anului. Astfel, dacă în decembrie 2009, benzinaOMV Carrera 100 costa 4,43 lei/litru, în prezent, acelaşi carburant are ovaloare de 5,62 lei/litru. Şi motorina s-a scumpit cu aproape 30%, un litru deTop Euro Diesel 5 costând 3,63 lei/litru în decembrie 2009, iar în prezent, dupăultima majorare a preţurilor, 4,91 lei. Dupăce guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat recent că “nu înţelege” cum se stabilesc preţurile carburanţilor,oamenii de afaceri solicită o taxă de tip “Robin Hood” pentrucompaniile petroliere care au înregistrat profituri de peste 200% în primulsemestru al acestui an, comparativ cu prima parte a anului trecut.

Cele mai scumpe sortimente de benzină şimotorină au “sărit” de 5,5 lei/litru, respectiv 5,25 lei/litru. AsociaţiaOamenilor de Afaceri din România (AOAR) consideră că scumpirile carburanţilornu se justifică şi “dupăcomportamentul de tip monopol, firmele din domeniu vor creşte preţurile la benzină şi motorină la cel puţin6 lei/litru”. “Guvernanţiiau avut grijă să încheie un contract de privatizare prin care au predat unmonopol unei firme private care face ce vrea cu preţul carburanţilor. Existăcompanii petroliere care au înregistrat profit de peste 200% în primul semestrual acestui an, faţă de prima jumătate anului trecut.ANAF spune că aceste companii petroliere sunt printre cei mai maricontribuabili la bugetul de stat. Noi am tot depus diferite memorii laConsiliul Concurenţei, dar acestea nu s-au finalizat cu un răspuns concludent”,ne-a declarat secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan. Acesta a precizat că Executivul refuză să apliceo taxă de tip “RobinHood” pentru companiile petroliere care înregistreazăprofituri de sute de milioane de euro. “Nimeninu vrea să se atingă de cele două sau trei companiipetroliere. Nu m-ar mira ca preţurile carburaţilor să fie mai mari de 6 lei,fără nici o justificare”, ne-a spussecretarul general al AOAR.

Benzinarii particulari: “Nu existămotive pentru scumpirea carburanţilor”

Preşedintele Asociaţiei Benzinarilor Particulari, IonTache, consideră că firmele de distribuţie a carburanţilor nu au motive pentrumajorarea preţurilor. “Companiile petroliere ar trebui sămenţină preţurile neschimbate. Nu existămotive pentru scumpirea carburanţilor. Dacă se contiună acelaşi trend alscumpirii, anul viitor, România va avea cele mai mici salarii şi cele mai maripreţuri la benzină şi motorină din ţările Uniunii Europene. Guvernul ar trebuisă aibă pârghiile necesare pentru a menţine preţurile carburanţilor”, a mai spus Ion Tache.

Pe de altă parte, analistuleconomic Ilie Şerbănescu consideră că preţul benzinei este “dictat de firmelecare au creat un monopol pe piaţa combustibililor”. “Dacă preţul benzinei va depăşi 6 lei, vor existaprobleme şi cu valoarea cursului de schimb leu-euro. Majorarea preţurilor cu 30% este nejustificată. Deocamdatănu se depăşeşte nivelul preţurilor din ţările Uniunii Europeane. ConsiliulConcurenţei trebuie să aplice amenzi usturătoare pentru companiile petroliere”,consideră analistul economic.

Scumpiri aproape în fiecare săptămână

Petrom a majorat, ieri, preţul de referinţăal motorinelor comercializate în staţiile proprii cu 5 bani/litru. Astfel,preţul de referinţă pentru un litru de Top Euro Diesel/Top Nordic Diesel aajuns la 4,91 lei, pentru unul de OMV Sprint Diesel la 4,93 lei, Euro Diesel 5- 4,71 lei şi OMV Alpin Diesel - 5,25 lei. Preţul de referinţă al benzinelor arămas nemodificat. Săptămâna trecută, Petrom a scumpit benzina cu 8 bani/litru.

Tot săptămâna trecută, şi Rompetrol a majoratpreţurile medii ale benzinelor comercializate în staţiile proprii cu 8bani/litru şi ale motorinelor cu 6 bani/litru. De marţi, preţul mediu al unuilitru de Efix benzină 95 este de 4,98 lei şi al unuia de Benzină Alto 101 de5,64 lei. Preţul mediu pentru un litru de Efix Diesel a ajuns la 4,87 lei şipentru unul de Diesel Alto 55 la 5,21 lei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-02-14
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...