2017-01-24 11:13


Amenzi-record la benzinari

 |  21:00
Amenzi-record la benzinari

Consiliul Concurenţei a amendat companiile petroliere cu 880 milioane de lei(205 milioane de euro), reprezentând circa 3% din cifra de afaceri a fiecarei companii pe 2010, cea mai mare amendă dată până acum de instituţie, a anunţat preşedintele Consiliului, Bogdan Chiriţoiu.

Firmele petroliere au fost amendate pentru că s-ar fi înţeles să retragă de la comercializare un sortiment de benzină, Eco Premium, folosităde maşinile non-euro, înainte ca directiva europeană în materie să apară. În conformitate cu reglementările în materie de concurenţă, sancţiunile maxime puteau ajunge până la 10% din cifra de  afaceri.

În urma investigaţiei au fost sancţionate companiile OMV Petrom, OMV Petrom Marketing, LukOil România, Rompetrol, Mol România şi Eni România.

La Petrom, amenda este cea mai mare, considerată iniţiatoarea încălcării legii, uşor peste 3% din cifra de afaceri pe 2010, iar la Rompetrol este sub 3%. “Este singura amendă care s-a dat companiilor petroliere din Europa”, a spus Chiriţoiu, care a precizat că se aşteaptă la contestarea amenzilor în justiţie. Potrivit acestuia, companiile trebuie să plătească amenda, justiţia putând să dispună suspendarea executării amenzii contra unei cauţiuni de până la 20% din valoarea sancţiunii.

Investigaţia demarată în urmă cu şase ani pe piaţa carburanţilor a fost împărţită în două, pentru o parte fiind dată decizia de acum, iar pentru partea de stabilire a preţului se preconizează o decizie la jumătatea acestui an.

Companiile contestăamenda

Petrom şi OMV Petrom consideră sancţiunile aplicate de Consiliul Concurenţei, în valoare de 366,53 milioane lei şi, respectiv, 137,29 milioane lei, ca fiind nejustificate, urmând a contesta în instanţă decizia Consiliului.

Şi Rompetrol va urma aceeaşi cale. “Rompetrol Downstream, membră a Grupului Rompetrol, a luat act cu surprindere de decizia Consiliului Concurenţei de sancţionare a companiei pentru retragerea de la comercializare a produsului Premium E4. Considerăm că, în ceea ce priveşte Rompetrol Downstream, concluziile raportului de investigaţie au fost total nejustificate şi nedovedite, iar decizia Consiliului Concurenţei de sancţionare este, în egală măsură, nelegală şi neîntemeiată”, se arată într-un comunicat Rompetrol.

Şi cel de-al treilea jucător de pe piaţa carburanţilor, LukOil, va ataca în instanţă decizia Consiliului Concurenţei de a amenda compania cu 3% din cifra de afaceri pe 2010, respectiv 134 milioane de lei. „O să atacăm decizia Consiliului Concurenţei în justiţie, la toate nivelurile. O considerăm nefondată. Nu există un precedent de acest fel în Europa. Vorbesc despre profituri mari. Ce profituri mari? LukOil a avut pierdere în România. E un semnal foarte prost pentru mediul de afaceri. Toată lumea ştie că în Europa se închid rafinării, iar toate aceste presiuni pot duce la închiderea, şi în România, a rafinăriilor care provoacă pierderi”, a spus Constantin Tampiza, oficial al LukOil România.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-11-29

TAGURI: benzinari, consiliul concurentei, amendatiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image