2017-01-21 15:27

ECONOMIE


Benzinarii lovesc în preţurile alimentelor şi în inflaţie

 |  17:57
Benzinarii lovesc în preţurile alimentelor şi în inflaţie
Româniaar putea fi lovită de un nou val de scumpiri, de această dată determinate de explozia preţurilor la carburanţii auto. Potrivitspecialiştilor, preţul alimentelor va creşte cu minim 10% în cazul în carepreţul benzinei va atinge pragul de 7 lei pe litru. În acelaşi timp, inflaţiaar putea fi afectată puternic de acest val de scumpiri, consideră lideri dinmediul de afaceri. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, mizează totuşi perevenirea cotaţiilor la petrol pentru atingerea ţintei de inflaţie.

Scumpirilesuccesive operate de marile companii petroliere din România de la începutulanului vor avea un puternic impact asupra preţului alimentelor atât “la raft”,cât şi la nivel de producător. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor dinIndustria Alimentară, Dragoş Frumosu, crede că e greu de estimat un procent,însă scumpiri vor fi cu siguranţă. “În cazul atingerii pragului de 7 lei pelitru, costurile cu transportul ar creşte cu aproximativ 3-4%. Problema careintervine este tariful la kilometru, operat de transportatori. Dacă acesta semajorează, automat va creşte şi preţul alimentelor. În condiţia în carecombustibilul ar fi de 7 lei pe litru, atunci preţul alimentelor ar creşte cu minimum10%”, ne-a declarat Frumosu.

Şipreşedintele Romalimenta, Sorin Minea, a declarat că “nu poate face nimeni uncalcul exact în privinţa posibilei scumpiri a alimentelor din cauza scumpiriicarburanţilor. “Combustibilul intervine în minimum trei verigi din lanţul deproducţie şi distribuţie, deci impactul scumpirii acestuia este unul de luat înseamă. Un lucru e sigur, iar acela e că anul acestapreţurile vor creşte, nu vor scădea”.

Ministrulagriculturii, Valeriu Tabără, a discutat ieri, în şedinţa Guvern, posibilitateaaplicării unor măsuri de compensare pentru agricultorii români în urmacreşterii preţurilor la combustibili.

“Amdiscutat ieri în Guvern creşterea preţurilor la combustibili pentru căagricultorii şi cei care produc sunt direct legaţi de această problemă, chiarmai mult decât creşterea preţurilor la materia primă, care până acum a fost înlimita costurilor. Dacă va continua creşterea preţurilor la combustibili, lamotorină, energie electrică, se impun măsuri care să compenseze aceste creşteripentru fermieri”, a declarat ministrul agriculturii.

BNR speră înreducerea cotaţiilor la petrol

BancaNaţională a României (BNR) nu e optimistă privind revenirea inflaţiei înintervalul ţintit, dar mizează, printre altele, pe o scădere a cotaţiilor lapetrol, a declarat guvernatorul Mugur Isărescu. "Nu pot spune că BNR esteoptimistă. Inflaţia este o boală extrem de perfidă, dar trebuie s-o ţinem subcontrol. După scăderea din ianuarie, inflaţia se va menţine la 7,2-7,5% până învara acestui an, pentru că a fost extrem de scăzută după ianuarie 2010 şiefectul de bază nu ne ajută pentru ca din august-septembrie să se ducă spre 4%şi, sperăm noi, sub 4%", a declarat, ieri, Isărescu. Oficialul BNR a arătatcăprincipalele presiuni vin dinspre preţurile alimentelor, unde Româniaare potenţial, dar nu l-a fructificat, şi cotaţiile petrolului, unde Isărescuşi-a exprimat speranţa că trendul se va întoarce.

"Bineînţelescă o creştere în continuare a preţului la petrol va duce la presiuniinflaţioniste suplimentare. Mizez pe faptul că Arabia Saudită are capacităţiexcedentare de trei ori mai mari decât ale Libiei şi că le va pune înfuncţiune. Există, astfel, probabilitatea unei reveniri a cotaţiilor sub 100 dedolari pe baril, probabil spre 80 de dolari, dacă acesta se va dovedi preţul deechilibru", a mai spus Mugur Isărescu.

Deasemenea, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), FlorinPogonaru, consideră că, “dacă avem puţin noroc, preţul petrolului va scădea încontinuare. Dacă acest lucu nu se întâmplă şi preţul combustibililor va ajungela 7 lei pe litru, inflaţia va suferi un puternic puseu, influenţa benzinei asupraacestui indicator fiind masivă”.

Dela începutul anului, companiile petroliere din România au scumpit carburanţiide şase ori, iar preţurile au urcat în medie cu 3,5%. Acestea explică de celemai multe ori creşterile preţurilor carburanţilor prin evoluţia cotaţiilorinternaţionale ale petrolului şi prin competiţia de pe piaţa internă.

Ieri,Rompetrol a urmat avansul Petrom OMV, majorând preţul de referinţă la benzinăcu 9 bani/litru, iar la motorină cu 6, respectiv 9 bani/litru.

Potrivitdatelor Institutului Naţional de Statistică (INS),combustibilii s-auscumpit anul trecut cu peste 15%, după ce în 2009 preţurile au fost majorate cu13%.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-04-30Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image