2018-12-13 11:50


BERD, avertisment pentru Europa de Est

 |  21:01
BERD, avertisment pentru Europa de Est
Alina Oprea

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) lansează un nou avertisment pentru statele din Europa de Est, despre care afirmă că riscă să fie afectate de turbulențele economice din Rusia, Ucraina și Grecia și trebuie să-și întărească rezistența pentru a putea face față mai bine șocurilor. Acționarii BERD s-au reunit la Tbilisi pentru Adunarea generală anuală, eveniment la care participă și ministrul român al Finanțelor, Eugen Teodorovici. BERD va da publicității zilele acestea noile sale estimări revizuite pentru regiunea în care activează.

Cifrele vor arăta că “revenirea pe creștere a regiunii, în ansamblu, rămâne vagă. Multe țări din regiunea de activitate a BERD suferă de pe urma consecințelor crizei financiare globale și mai recent de pe urma impactului tensiunilor geopolitice”, a declarat președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Suma Chakrabarti, citat de Agerpres.

În rândul statelor membre ale BERD se înregistrează evoluții diferite. Țările din Europa Centrală se bucură de o relansare economică susținută de consumul intern, dar cu toate acestea persistă creditele neperformante, iar Rusia și Ucraina rămân în recesiune, ceea ce ar putea afecta creșterea din alte părți. În luna ianuarie a acestui an, BERD estima că zona sa de activitate va înregistra în 2015 o contracție a PIB de 0,3%, din cauza unei scăderi de 4,8% a economiei Rusiei.

Grecia, un risc “imposibil de estimat”

Deși economia zonei euro își revine încet, perspectiva ieșirii Greciei din zona euro se numără printre riscurile cu care se confruntă statele BERD, susține Chakrabarti. Potrivit acestuia, este „imposibil de estimat“ ce ar însemna o eventuală ieșire a Greciei din zona euro pentru statele vecine în condițiile în care băncile grecești sunt prezente în țări precum Bulgaria și România.

Anul trecut, investițiile BERD s-au ridicat la 8,9 miliarde de euro, de la 8,5 miliarde de euro în 2013. În plus, Turcia a devenit principalul beneficiar al investițiilor BERD, cu patru miliarde de euro, urmată de Ucraina care a primit peste un miliard de euro. Aceasta după ce BERD a încetat să mai investească în Rusia, care în mod tradițional a fost principalul său beneficiar de fonduri, din cauza sancțiunilor occidentale impuse pentru rolul Moscovei în criza din Ucraina. De asemenea, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și-a îmbunătățit, ușor, estimările referitoare la creșterea economiei românești în 2015 până la 3% de la 2,8% cât prognoza în luna ianuarie, se arată într-un raport al BERD. Pentru 2016, BERD estimează că economia românească va înregistra un avans de 3,2%, unul din cele mai ridicate ritmuri de creștere din Europa emergentă. “Recentele și așteptatele reduceri de dobândă, posibile grație scăderii inflației datorită reducerii prețurilor la energie și alimente, vor continua să stimuleze cererea internă în 2015 și 2016. Cheltuielile guvernamentale sunt așteptate să crească pentru a absorbi mai multe fonduri de la UE. O creștere mai puternică în zona euro ar putea stimula exporturile României în perioada următoare, ceea ce va menține creșterea economică la 3% în 2015 și la 3,2% în 2016, unul din cele mai ridicate ritmuri de creștere din Europa emergentă”, se arată în cele mai recente estimări ale BERD. În ceea ce privește inflația medie anuală în România, BERD estimează că aceasta va rămâne la nivelul de 0,5% în 2015, pe fondul reducerii TVA la produse alimentare în luna iunie, precum și al estimărilor inflaționiste reduse și al prețurile reduse la materii prime.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-14

TAGURI: berd, prognoza, crestere, economica, credite, neperformante
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...